Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 05.05.2024.
 
Līdz ar Saeimas pagājušās nedēļas balsojumu par parlamenta mandātu valdībai attiecībā uz starptautisko aizņēmumu, Tautas partija nostiprinājusi savu „iekšējās opozīcijas” statusu valdošajā koalīcijā un vairojusi jautājumus par to, kāda būs tās turpmākā politika. Turklāt par partijas priekšsēdi atkal kļuvušais Andris Šķēle, kurš pēdējā mēneša laikā ar sabiedrību sazinājies lielākoties rakstisku paziņojumu formā, nereti uzstājies kategoriskāk nekā partija. Kāda ir vēl arvien parlamentā visplašāk pārstāvētās partijas un tās līdera stratēģija un taktika, piedāvājumi un intereses vēlēšanu un krīzes gadā – tā ir šīsnedēļas „Kas notiek Latvijā?” tēma.
Liene  liene@mail.org  13:51  |  28.01.2010.

Vakardienas raidijums bija augstākā pilotāža! Spoža žurnālistikas stunda. Vakar tieshaam vareeja redzeet, kas tad notiek Latvijā!!! Paldies, Domburam! 

IM to    16:05  |  28.01.2010.

To "valsts nozagšanu" vajadzētu vienreiz likt mierā. Ja valstī ir demokrātija valsti nozagt nav iespējams. Jāuzmanās ir lai mānekļa "valsts nozagšana" aizsegā nenozog ko citu , demokrātiju pa piemēram. LV nozagta valsts? Meli un māneklis. Kā es varu ticēt cilvēkam kas sasmērējies līdz ausīm? Daudziem acīm redzot tā gribētos lai būtu sasmērējies līdz ausīm. Bet nu nav kā izrādās nemaz , ticis pie lielas bagātības un nav sasmērējies. Tur vajag mācēt , un man prieks par tiem kas ir mācējuši. Bēdas man ir par tiem kas ņemas ar vecām lietām un palaiž garām tekošās. Pie tam kas teica ka man kādam jātic? Dabības plānam vajadzētu būt patreizējam valdības vadītājam , tur to vajadzētu meklēt vispirms. Cik nu tur tā degvielas cena. Vairāk jau akcīzes nodoklis tur iekšā. 

to IM    16:37  |  28.01.2010.

cerams, ka lielāka sabiedrības daļa nedomā tā, kā tu! nav jēgas ņemties ar vecām lietām? - ir jēga - lai neuzkāptu uz tā paša grābekļa! nav runa tikai par importēto degvielu, bet par visiem importētajiem ražošanas resursiem! ārejas LV kredītsaistības arī nav eiro?? kā būs ar mājsaimniecībām, kurām krediti eiro?? par to rakāšanos pagātnē - ja tev savā uzņēmumā vajadzētu pieņemt darbā vadītāju, tu viņa CV neņemtu vērā? ja cilvēks savā iepriekšējā darba vietā savas personīgās ambīcijas ir nostādījis augstāk par organizācijas interesēm, šaubos vai tāds vadītājs kādam būtu vajadzīgs! 

IM to    17:12  |  28.01.2010.

Nu ar tiem mājsaimniecību kredītiem būtu tā ka piemēram , ja tagad par 100 000 eiro kredītu vajag 70 000 latu un īpašuma cena vairs ir 40 000. Tad devalvējot latu piemēram par 100 000 vajadzētu 100 000 latu un īpašuma vērtība paliek pie 70 000. Pie tam nav bezdarbs jo pieprasījums vietējā tirgū aug uz vietējiem ražojumiem , un eksportētājiem ar vieglāk eksportēt. Nodokļus ar savāk vieglāk , jo nodokļus maksā kā eksportētāji , tā arī vietējie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji. Imports protams ka sadārdzinās. Bet viss notiek , nevis kā tagad , viss vietējais tirgus apstājas. 

to IM    17:57  |  28.01.2010.

tur jau tā lieta, ka devalvācija īstermiņā dotu efektu, pēc tam nāktu inflācija un konkurētspēja ārējos tirgos atgrieztos vecajā līmenī. Jāatceras arī, ka devalvācija ir izdevīga valstīm, kuras ražo - Latvija NEVAR izdzīvot bez importa, jo ražošana ir iznīcināta, tāpēc arī efekts no devalvācijas būtu paaaavisam īslaicīgs, pēc tam sāktos "paģiras" 

IM to    18:15  |  28.01.2010.

Efekts nebūtu īslaicīgs , efekts būtu samērā ilglaicīgs. Jo saprotam tak ka ir krīze un ka algas palielinātas netiks. Nav jau jēgas devalvēt par 30% un pāris mēnešu laikā pielikt pie algas ar 30%. Pāris gadus iesaldēt algas un devalvācijas efekts būs uz pāris gadiem. Galvenais jau ir uzturēt normālu inflacijas līmeni , ne pārāk augstu , bet arī ne pārāk zemu. Tādu inflāciju kas dzen ekonomiku uz priekšu , inflāciju pie kuras ja nedara tagad , vēlāk par to pašu ir jāmaksā vairāk. Vispār tas kas notiek tagad ir kā minimums pāris zaudēti gadi Latvijas ekonomiskajai attīstībai. 

ilze    18:29  |  28.01.2010.

Paldies par raidījumu! Manuprāt ar tik rūdītiem demagogiem nevar neitrāli runāt, tāpēc jāsaka paldies Domburam par asu diskusiju, un informācijas ieguvi. Noskatoties raidījumu sirds palika mierīgāka, jo vienu bŗīdi likās ,ka tautai ir neredzēti īsa atmiņa un tā atkal spēs uzkāpt uz tā paša grābekļa (Šlesera piemērs). 

Meitenes    20:43  |  28.01.2010.

oi, oi, oi... Un pēc tā visa, ko god. Šķēles kungs pateica un nepateica, kā odziņu uz kūkas vēl vajadzēja nodemonstrēt savu pagājušā gs. šovinistisko attieksmi, veidojot korelāciju starp valsts ekonomisko stāvokli un sievietēm mašīnā (par uzsvaru uz tās izskatu aizmirstot). Lai arī kādas nejēdzības tanī laikā Latvijā notika, vai Jūs, Šķēles kungs, norādot uz šo indikatoru, nesajēdzat, ka Jūs aizvainojiet tieši pusi sabiedrības. Jūs aizmirstiet, ka sievietes nav minoritāte, un es ceru, ka lielākai daļai pietiks pašapziņas. lai kaut vai šī viena iemesla dēļ, par Jums un Jūsu partiju savu balsi nekad neatdotu. 

KC    23:06  |  28.01.2010.

Pa ilgiem laikiem atkal Domburs bija sadūšojies uzdot tiešus, konkrētus un neērtus jautājumus, nevis kā vienmēr, maigus un vispārējus. Runāt viņš māk diezgan smuki, bet tiem, kuri uz savas ādas izjutuši TP sastrādātos mēslus, jau nu nevajadzētu būt nekādām ilūzijām par viņu patiesajiem, savtīgajiem mērķiem. Man pietiek kaut vai ar vienu argumentu - ja Kalvīša treknajos gados, kad visi grāba un kampa tā, ka tauki tecēja gar zodu, algas palielināja, ne par simtiem, bet par tūkstošiem, vairāk nekā 50% pensijas palika ZEM iztikas minimuma! Vai tā nav klaja necieņa un ņirgāšanās pret vecākiem cilvēkiem!? Šī attieksme skaidri parāda Tautas Partijas patieso seju un vērtības! Kaut gan, viņš ir viens no retajiem, kurš publiski spēj atzīt savas un savas partijas biedru kļūdas (atšķirībā no šiem, visiem zināmajiem partijas biedriem). 

to IM    09:20  |  29.01.2010.

inflācija nav ekonomikas virzītājs, vai bremzētājs - inflācija ir SIMPTOMS - līdzīgi kā ķermeņa temperatūra.... piemēram ekonomikas ATTĪSTĪBAS (nevis augsmes) simptoms ir inflācija ir apm. 2%-4% gadā. Inflācija, kāda bija treknajos gados bija simptoms ekonomikas augsmei, bet ne attīstībai - līdzīgi kā pāraudzis arbūzs - no ārpuses liels, bet vidū tukšs. Kādā veidā tu taisies iesaldēt algas??? - jārēķinās ar to ka VISIEM vietējiem ražojumiem, kuru ražošanā izmanto importētus resursus - kaut vai tikai degvielu transportēšanai (un tādi ir praktiski visi, izņēmums, piemēram - vēja parks, HES, kas neko neimportē)CENA PIEAUGS!!! Nerunāsim nemaz par citām importa precēm, kuras LV neražo, piem. sadzīves tehniku, apģērbu (lielāko tiesu pērkam importa). Un vēlreiz par tām mājsaimniecībām ar eiro kredītiem - es visu laiku cenšos pateikt, ka viņu parādsaistības palielināsies, tāpat kā LV ārējais parāds + vēl dzīve sadārdzināsies.... tāpēc iesaku nopietni padomāt pirms bļaut, ka vajag devalvēt. Ieguvēji būs TIKAI pāris uzņēmumi, kas eksportē un iztiek ar Latvijā pieejamiem resursiem. Visas šīs spekulācijas ap iespējamo devalvāciju jau ir rigibor likmi arī nereāli uzrāvušas mākoņos... tev, piemēram, liekas normāli, ka man par studiju kredītu bankai jāmaksā interese 21%gadā, jo kredīts latos?? Redzi - man no vienas puses arī devalvācija būtu izdevīga - parādsaistības taču latos, bet es tāpat esmu kategoriski PRET!!! 

to IM    09:37  |  29.01.2010.

Piekrītu, ka tas, kas notiek tagad ir ekonomikas slāpēšana, bet šādu ekonomikas atveseļošanas ceļu uzsāka ne jau Dombrovskis - ja tagad gribam saņemt SVF potes, tad jāpakļaujas - SVF jau tikai cenšas panākt valdības patēriņa samazināšanu, kas arī būtu jādara - tas KĀ tas tiek darīts, jau ir cits stāsts:)) īstenībā latvijas nodokļu politika jau saknē ir nepareiza - vidēji EU 20% no kopējiem nodokļu ieņēmumumiem sastāda nod. ieņ. no kapitāla - latvijā tikai 10%- kapēc?? un visus šos gadus, kamēr ar NĪ spekulācijām tika pūsts burbulis, šīs spekulācijas ar nodokli netika apliktas NEMAZ - 0%!!!!....par lielu ir nodokļu slogs darbaspēkam, kas arī mazina iekšējo pieprasījumu un sadārdzina ražošanas izmaksas (lūk vēl viens iemesls, kāpēc latvijas ražojumi nav konkurētspējīgi ārējos tirgos)- samazinātos darbaspēka nodokļus varētu aizstāt ar palielinātiem nod. ieņ. no kapitāla 

Janis->Meitenei    11:05  |  29.01.2010.

Toč laikam esi blonda, ja jau to tieši un personiski uztveri! Ne jau Šķēle par matu krāsu šausminājās, bet par to,ka cilvēki brauc ar tik dārgām mašīnām, kuras visticamāk ir kredītā ņemtas! 

IM to    11:07  |  29.01.2010.

Es varu teikt tikai vienu. 2%-4% inflācija gadā varbūt ir tas optimālais līmenis kas nodrošina optimālu finansu līdzekļu pašteci cauri ekonomikas cauruļvadu sistēmai. Visas ekonomikas sistēmas galu galā balstās uz pašteci. Tāpēc šai paštecei (inflācijai) manuprāt ir milzīga nozīme , nozīme lai tā būtu normas robežās. Optimālais inflācijas līmenis ir jādabū atpakaļ visīsākajā laikā ar visiem iesējamiem līdzekīem. Pēc finasu saburbuļošanas ekonomikas cauruļvados , neliet tur vairs nekā un gaidīt kad nāks atpakaļ (deflāciju)manuprāt ir viens liels un absolūti nevajadzīgs stulbms. Kas nāk atpakaļ tas ir izliets un pagalam. 

to IM    13:07  |  29.01.2010.

par to, ka tas ir stulbums, es nestrīdos - bet pasūtīt tālāk SVF mēs nevaram, jo vajag naudu... jautājums jau paceļas par to, kur dabūt līdzekļus lai segtu deficītu, jo, samazinot nodokļus, mēs gūtu ILGTERMIŅA labumu(uzņēmumi sāktu nākt ārā no ēnu ekon. palielinātos iekšējais pieprasījums, eksports), - tas ir ezim skaidrs un publiska bļaustīšanās par to ir vien lēts populisms bet īstermiņā nebūtu ar ko aiztaisīt caurumus par to inflāciju:) ... es drīzāk teiktu, ka optimāla finansu līdzekļu paštece veido inflāciju 2%-4%gadā, nevis otrādi - inflācija ir šīs pašteces ūdens daudzuma pieauguma ātrums - jo straujāk lej iekšā, jo ātrāks pieaugums un augstāka inflācija:) turklāt jāņem vērā arī spekulatīvās un reālās ekon. īpatsvars ... cik atceros, tad spekulatīvās ekon. īpatsvars nedrīkstēja pārsniegt 30% no kopējā(neesmu īsti drošs par cipara pareizumu - viņš varēja būt mazāks:)), ja tā sāk "pāraugt", tā jābremzē ar fiskālajiem instrumentiem, kas NETIKA darīts un nav jau obligāti jāceļ nodokļi - var jau arī mazināt valdības patēriņu, un arī mazināt nodokļus (saglabājot budž. def. pieļaujamajās robežās) tikai tas kkā nesanāk:))) vēl iemesls, kāpēc nevajadzētu lekties un sūtīt SVF ir LV kredītreitings - stādies priekšā, kas notiks, ja kredītreitings tiktāl nokritīs, ka sindicētie kreditori paprasīs lai bankas momentāli atdod aizņemto naudu? bet tu piekrīti, ka devalvācija sadārdzinātu dzīvi un izsauktu neeeeeenormālu inflāciju? 

to Janis    15:11  |  29.01.2010.

tu pats esi blonds - tās mašīnas blondīnēm visticamāk ir pirkuši viņu vīri/mīļākie un visticamāk naljikā nevis kredītā un pie naļika tikuši visdrīzākais tādā pašā veidā kā skeele :))))) 

nepolitiķe    15:33  |  29.01.2010.

Paldies Jānim Domburam par erudiciju, kompetencēm un spēku novadīt interviju. Varbūt intervija jārāda/jāatkārto reizi nedēļā- tad varbūt tas 1000 ..+ skatītāju, kas redz Šķēli kā valsts glābēju, mainīs domas, atvērs acis-- nu ir taču acīmredzams vismaz cinisms, atbildot uz jautājumiem, acīmredzama izvairīšanās, videomateriāli, kas apstiprina melus un slepenus plānus. Šķēles kungs jūtas apdraudēts:), kaut kas nesanāk saskaņā ar viņa plānoto un varbūt, ka tas ir apstiprinājums tam, ka mūsu šī brīzā valdība dara ko patiesu, nesavtīgu valsts glābšanā. Lai arī cik stulbi tas neizklausītos.. varbūt, mani šī intervija uzmundrināja, sakārtoja neapzināto bezcerību tādā kā pozitīvisma virzienā: un pienāks Finka pareģojums, ka -bet "viņiem" sazagtais būs jāatdod. 

Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: