Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 26.04.2024.
 
Kamēr nerimst aicinājumi pārskatīt sociālā budžeta izdevumus, bet labklājības ministre un viņas pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) turpina kategoriski to noraidīt, tikmēr pensiju aprēķinā izmantota indeksa dēļ šogad jaunajiem pensionāriem aprēķinātās pensijas būs par 20,2% mazākas, nekā tās būtu bijušas, pensionējoties pagājušogad, un par 23,2% mazākas, nekā pensionējoties 2009.gadā, ja aprēķinā neņem vērā pensiju piemaksas un divu gadu laikā papildus nopelnīto pensijas daļu. „Kas notiek Latvijā?” (KNL) analīze liecina – lai gan attiecīgais mehānisms nav jauns, politiķi, krīzes laikā to nepārskatot, ieguvuši konsolidācijai noderīgus miljonus budžetā, pieļaujot būtisku, bet šaubīgu jauno pensiju samazināšanu.
januss  Maikl21@inbox.lv  12:54  |  05.03.2011.

Kas notiek ar sociālās sfēras izdevumiem neatbildeja neviets no jums!! jabui kaunam!! Programas vaditais jus uzstaisija ar 10:0 jus vinam uz vienu zobu visi!! tadam cilvekam jastajas pie varas bet ne televizijas sova stradat patiesam redzas ka cilveks gudrs un tt! 

janis    13:59  |  07.03.2011.

Laiki mainās, cilvēki iet Nekas te nestāv vienuviet Viss tiek darīts savādāk Nav vairs, kā simts gadu agrāk tā No feodālisma uz komunismu Nu slavējam kapitālismu No roku darba uz automatizāciju Esam izveidojuši robotizāciju No muskuļiem uz bitu darbu Veidojam dzīves darba kārbu No cilvēkkontaktiem uz elektroniskiem Informācijas ātrumiem fantastiskiem Ekonomiski elektroniskais karš Tur nav vajadzīgs vairs cilvēku bars Nav vajadzīgs darbu mīlošāks Uzvarēs nekaunīgi bezkaunīgāks Nav izņēmums arī tie Ezīši simts sabrauktie Kad pasūtīts ir varen daudz Tad uzmest var tie, ko tik raudz Spēles laukumam ir palikuši vārti vieni Nevar mainīt neko, kaut uz vēdera lieni Pagaidām liekas nelīdzēs mieti Kamēr nav jūtami šīs spēles rieti Nu man arī ir vienalga Tā būs pati drošākā alga Es pasūtu visu Es pasūtu visus Es pasūtu visus d....t Pāri visiem, pāri visam Tā tik nauda birst. 

Modris    19:00  |  07.03.2011.

Nu tad beidzot kāds ir pievērsies šim jautājumam un tas parādīsies plašāk. Man jau likās, ka tas ir valsts noslēpums, visi kā partizāni klusē. Jau vairāk kā mēnesi gaidīju kādu reakciju.Un tagad vēl strādājošie uzbrūk ar savām solidaritātes prasībām, kaut paši nezin kas jau noticis. Kad būs KNL raidījums? Lāsma, paldies Tev. 

Neatkarīgais eks    16:41  |  03.04.2011.

Lasu un brīnos par ekspertiem un speciālistiem. Saskaņā ar MK 2007.g.23. marta Noteikumiem Nr 205 "Apdrošināšanas iemaksu algu indeksa aprēķināšanas un vecuma pensijas aktualizācijas kārtība" pensijas kapitāla aktualizēšana ar indeksu notiek šādā kārtībā: 1997 gada pensiju kapitāls tiek indeksēts ar visu indeksu reizinājumu līdz pirmspensijas gadam. Tas nozīmē, ka aizejot pensijā 2009. gadā 1997.gada kapitālu indeksē ar koeficientu 5,517, ja pensijā iet 2010.gadā, ar K 5,3091 ja pensijā iet 2011.gadā ar K 4,2356 Tātad 1997.gada pensiju kapitāls pēc aktualizēšanas ir piecreiz lielāks kā faktiski ieguldītais, kaut cenas ir tikai dubultojušās (aptuveni) no 1997. lidz 2011.gadam. Protams, ka tas ir absurds un nevar piekrist ne Voļskim ne Dombrovskim. Šī indeksa aprēķinam par pamatu visprecīzāk būtu ņemt tā sauktā "iztikas minimuma" izmaiņas, kas ļautu saglabāt taisnīgumu pret šodienas pensionāriem, nepamatoti neiztērējot pensiju budžetu, un nākotnes pensionāriem kompensēt dzīves dārdzības pieaugumu šodienas pensiju kapitālam. 

Dzintra Stasule  dzintra.stasule @inbox.lv  16:44  |  03.04.2011.

Esmu laikam piedzimusi neīstajā gadā. Mani valsts, kuras labā esmu strādājusi 40 gadus un godīgi maksājusi nodokļus, ir apzagusi. Kā tā var būt? Lasot šos rakstus, asaras birst un kauna sajūta mani nepamet, ka dzīvoju šādā valstī. Vēl varētu pieciest, ja politiķi solītu vēlāk kaut kad pensiju pārrēķināt. Bet saka, ka nekā.Mani neinteresē visādi indeksi. Bet sāp sirds par to netaisnību, kāda ir pašreiz, ka tas indekss tieši šogad tā samazināts.Vai tiešām ierēdņi nevarētu par taisnību pacīnīties? Man nav laika to darīt, jo katru dienu jāiet klasē un jāmāca skolēni.Ar cieņu skolotāja, kas visu darba mūžu savas zināšanas un spēkus ir atdevusi skolai, bet jūtu, ka vecumdienas būs kā ubagam , kas palicis pie sasistas siles. Visu cieņu! 

Jānis    10:40  |  04.04.2011.

Bet Rozenfelde jau nenovērtē vai 2009.gadā pensionējoties ar lielu pensiju, tās aprēķins ir taisnīgs uz daudzkārt kapitālu palielinošā aktualizācijas koeficienta rēķina. Jau 2009. gadā šis jautājums tika aktualizēts, kāpēc tik liela ir 2009. gadā pensionējušos pensionāru vidējā pensija (pāri 200 latiem). Toreiz LM kaut kā ļoti ātri apklusināja šo diskusiju par pensiju aktualizācijas indeksa lielo ietekmi uz aprēķināto pensiju. Laikam jau MK Noteikumu Nr.205 pieņēmējiem vēl ir liela ietekme uz LM lēmumiem, ka ministrija nesaskata kļūdu indeksa noteikšanas kritēriju izvēlē. 

Andris    14:52  |  08.04.2011.

Es tā nesapratu par tiem astoņiem latiem bērnu naudas ja tos noņem tad atgriež nodokļu veidā. Bet kā? Ja man ir minimālā alga un uz mani pierakstīti divi apgādājamie no tā man sešpadsmit lati vairāk nepaliks un ja esmu bezdarbnieks kā tad dabūšu tos 16ls. tas tik būs izdevīgi kurš saņem lielu algu vis tiek darīts savā labā un nabagais staigā apkārt un lasi tos papīrīšus lai dabūtu to maznodrošinātā statusu stulbs var palikt ar to birokrātiju 

vasjad    23:26  |  24.05.2011.

Ja jaunie pens. saņem mazāk, tad un "vecājiem" vajag samazināt. Katro rezi, kad ntiek slēpēna jauno pansiju griešana. Un kad paaugstinās pensijas vecums, vajag "vecājiem" pensionāriem atņemt daļu stāža, kuru tie "nenostrādāja" līdz jaunjam pensiju vecumam. Ja siv aizgāja 55 gados padomju pensijā, tad tagad, kad pensionēšanas vecums ir 61 gads, vajag atņemt tāi piemaksu par 6 gadiem! Kad būs 65. gados pensionēšana - tad šadiem 55 gadīgiem pensionāroem jāatskaita būs jau 10 gadu piemaksas. Un piemaksas pie pensijām maksāt tikai tiem, kuri aizgāja pensijā jaunos pensionēšanas vecumos. Un vēl, paaugstinot pensionēšanas vecumu, vajag kaut kādu kompensāciju tiem, kurus šie jaunie noteikumi skars. Kad paaugstināja no 60 uz 62,5 gadiem tad bija iespējama priekšlaicīga pensionēšana. Ja tagad paaugstīnās līdz 65 g., tad vajag 2. līmeņa pensijas ļaut šiem cilvēkiem saņemt no 62,5 gadiem un samazināt tiem sociāla nodokļa līkmi. Vai atlaut priekšlaicīgi pensionēt no 62,5 gadiem (ja to var nosaukt par "priekšlaicigumu") no 2014. g. Valsts atrodas padomju pensionāru reketā varam, jo tie diktē politikiem caur vēlēšanām savu nostāju. Un to ir pārāk daudz, lai viņi varētu ietekmēt šo un nākāmas varas LPSR (LatvPadomjupenSionāriemveidojumuRe-"publika"). 

INQTQnmYeqyJEP  PLICghaBnVqhbgKX  05:44  |  21.06.2012.

Manuprāt, šāda ideja pensiju remforai tīri labi noderētu arī Latvijā. Vai tas būtu kas aplams, ja tiem, kuru gada ienākumi pārsniedz, piemēram, 120 minimālās algas – uz šo brīdi tas būtu apmēram 1800 latu mēnesi – valsts pensiju vispār nemaksātu . Šie iedzīvotāji taču tīri labi varētu iztikt ar ienākumiem, kas ir mūsu valsts Ministru prezidenta pašreizējās mēneša algas apmērā. 

CHjQLBjHoMgZndx  sysouHGTFHNJWKgl  21:44  |  21.06.2012.

AR0wK9 exgjxfmmzrwn 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: