Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 19.03.2024.
 
17.februāra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” izskanēja daudz jaunas informācijas par „caurumu” Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kura dēļ tika lejupielādēti apjomīgi dati. Lai gan iepriekš VID ziņoja, ka informācija par programmatūras kļūdu tā rīcībā nonāca 4.februārī, kad arī tika informēta Valsts policija, debatēs VID ģenerāldirektora vietas izpildītāja Nelija Jezdakova minēja citu datumu – 11.janvāri.
lasītājs    09:45  |  18.02.2010.

patika komentārs DELFOS - aktivitāte būt lielāka, ja kāds būtu piekļuvis, piemēram, nepublicējamajiem datiem par venērisko slimību ārstēšanu vai atkarību no narkotiskām vai psihotropām vielām... 

Maijaa    10:46  |  18.02.2010.

Noskatījos raidījumu, bet skaidrs ir tikai tas, ka nekas nav skaidrs. 1. Caurums no 2008.gada vai agrāk ? 2. Kāpēc no auditoriem tomēr nevarēja būt kāds pārstavis, jo es sliecos domāt, ka vislielāko atbildibu nes viņi. Izstrādātājs palaida garām, bet tāpēc tad ir šis drošības posms. 3. Gudele bija izteikusies, ka no 2007.gada VID neielaida neatkarīgos auditorus, gribējās no Jakāna par to ko dzirdēt. 4. VID Šķila - bēdīgs iespaids par galveno IT speciālistu. 

es jau neko    10:47  |  18.02.2010.

Man atkal, skatoties raidījumu ""iepriecināja"" dažu labu bāleliņu ģeniālās idejas, ka vajadzētu vēl stingrākus likumus par šāda veida informācijas izmantošanas aizliegumu!:) Nesaprotu, kāpēc mocīties ar jaunu likumu izstrādi? Varbūt uzreiz ņemam PSRS sistēmu, kur par katru ne tādu vārdu tevi ietupināja cietumā vai trakomājā, jeb pārgrieza rīkli!? P.s. vot nesaprotu, kapēc tepat ES ir valstis, kur šāda veida informācija pa lielam ir publiska, kur nodokļu tēriņi algām u.c. ir atklāti. Laikam ne velti savlaik daži labi bāleliņi tā pretojās nulles deklarācijas ieviešanai matpersonām un ierēdņiem. 

IT nodaļas vadīt    11:09  |  18.02.2010.

Bija skumji skatīties kā vairums dalībnieki, kuri IT neko nesaprot ir gatavi raganu medībām. Ziniet, piekrītot viņu viedoklim, Bilam Geitsam sen jau vajadzētu uztaisīt pašnāvību dēl visiem caurumiem, kas atklājušies Microsoft programmas. Tu nevari visu notestēt, tā vienkārši gadās. Ir jāveic regulāra monitorēšana un security testi, lai šādas lietas novērstu. 

plaģiāts    11:19  |  18.02.2010.

(c) Ko cepaties: Liela brēka, maza vilna. Visās Skandināvijas valstīs jau sen visa nodokļu informācija ir publiski pieejama. Ja Saeima beidzot pieņems grozījumus VID likumā, iestrādājot mūsdienīgākas Eiropas valsts normas, ka VID ir jāpublicē nodokļu maksātāju sniegtie dati, tad nekāda infomācijas noplūde nekādus miljonu zaudējumus vairs nevienam godīgam uzņēmējam neradīs. Pašreizējā situācija ir izdevīga tikai negodīgām blēžu firmām, politbiznesam, negodīgi konkurējošām firmām, un shēmu veidotāju firmām. Nekas labāk nelikvidē blēžu shēmas, kā nozares uzņēmumu darbības caurspīdīgums - visi negodīgie momentā tiks izskaitļoti pēc VID publicētajiem datiem (konkurence darbībā!), un atdoti tam pašam VID saplosīšanai. Ēnu ekonomika ar vienu rāvienu saruktu no patreizējiem 40%-50%, uz ES valstu rādītāju - 5%-15%. 

Piekrītu    11:45  |  18.02.2010.

IT nodaļas vadītājam par vakardienas raganu medībām.Izskatījās,ka cien.žurnalista vienīgā vēlme bija izspiest no dalībniekiem savas vainas atzīsanu,vai vismaz vainīgā nosaukšanu.Nu,žēl,ka Domburšovs pamazām parvēršas par linča tiesu.Bāliņas kundze gan vairākkārt vakar mēģināja runāt un norādīt uz IS problēmām kopumā valstī,bet saņēma neiecietīgu,"ko nu par to tagad runāt"...Akurāt arī par to vajadzēja runāt,lai sabiedrība zinātu,ka datori un dati tajos nav 100% droši,taču valsts un atbildīgās institūcijas to apzinās un dara visu,lai riskus mazinātu un justos par to atbildīgas,nevis formāli šad un tad veic auditus te vienā,te otrā sistēmā,nejēdzot pat, ka tas ir patstāvīgs darbs un uzraudzīšana.Ja runā par vainīgā meklēšanu,tad gribēju dzirdēt konkrētu jautājumu un atbildi no VID-vai tad Datu drošības speciālista pienākumos neietilpa monitorēt,uzraudzīt un reaģēt uz izmaiņām IS?Varbūt tāda speciālista nemaz nebija,ko?Un kas tad ar tām pārējam 60 IS notiek?Vienreiz 2 gados veic auditu un "my ass is covered"?.... 

IT    12:25  |  18.02.2010.

Tas, ka izstrādātājiem var rasties šāda kļūda, diemžēl, bet ir reāli... Par brāķa iegādi runājot tika salīdzināts ar Windows programmatūru.. :D camon... tā taču arī ir pilna ar caurumiem, kur tiek atklāti uz lāpīti! Galvenokārt updates tieši lāpīšanas funkcijas veic nevis kautkādus uzlabojumus! Lai nu kā... ja izstrādātāju kļūdīšanās un neatklāšana testos vēl būtu pieņemama, tad turpmāko testu laikā neatklāšana jau ir dīvaina! Un pat ja tiešām netiek atklāts šis caurums šāda veida testos, auditos, tad pavisam nereāli jau ir tas, ka trafiku neredzēja VID IT administrācija! Lai to nemonitorētu un neredzētu ir jābūt absolūtam neprofesionālim un idiotam... 

Domburs bija nep    12:38  |  18.02.2010.

Raidījumā par caurumu Dombura kungs izskatījās neprofesionāli. Varbūt, viņš labi zin politikas temātiku, bet šajā gadījumā bija redzams, ka viņš grib saņemt iepriekš ieplānoto atbildi, bet - nesanāk, trūkst zināšanu. 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: