VID: „caurums” eksistēja sistēmā kopš 2008.gada septembra

17.februāra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” izskanēja daudz jaunas informācijas par „caurumu” Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kura dēļ tika lejupielādēti apjomīgi dati. Lai gan iepriekš VID ziņoja, ka informācija par programmatūras kļūdu tā rīcībā nonāca 4.februārī, kad arī tika informēta Valsts policija, debatēs VID ģenerāldirektora vietas izpildītāja Nelija Jezdakova minēja citu datumu – 11.janvāri.

N.Jezdakova stāstīja, ka VID janvārī konstatēja, ka kaut kas notiek ar sistēmām, un ziņoja par to izstrādātājiem, bet pēc 11.janvāra saņēma no viņiem informāciju, ka tiešām ir problēmas ar informatīvajām sistēmām. Uzreiz esot arī ziņots Valsts policijai, kuras reakcija bijusi zibenīga. Tas nesakrīt ar iepriekš publiski izteikto.

N.Jezdakova arī pavēstīja, ka „caurums” sistēmā eksistēja kopš 2008.gada septembra. VID Informātikas pārvaldes direktora vietnieks Viesturs Šķila apstiprināja, ka ir patiesa publiskajā telpā izskanējusī informācija par 7,4 miljonu datņu lejupielādēšanu, bet „šobrīd nevar apgalvot viennozīmīgi”, vai arī citi ir „caurumu” izmantojuši.

Bijušais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns uzsvēra, ka „KPMG Baltics” auditu tieši EDS veica pēc 2008.gada septembra un auditā šis „caurums” netika konstatēts. Finanšu ministra padomniece valsts pārvaldes reformu un vadības jautājumos Baiba Fromane iebilda, ka „KPMG Baltics” 2008.gadā tomēr konstatēja virkni lietu un ministrijā izveidotā izmeklēšanas komisija, kas strādā paralēli VID un policijai, vēl nezina, vai auditā konstatēja arī konkrēto „caurumu”.


Video: Nelija Jezdakova, Dzintars Jakāns, Viesturs Šķila un Baiba Fromane par to, kad sistēmas „caurums” radās, tika konstatēts un aiztaisīts, kādi dati tika lejupielādēti un ko atklāja auditi. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 17.02.2010.)