Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 20.04.2024.
 
Vai valdībai ir izvērsums un pamatojums par miljoniem 2011.gada valsts budžeta konsolidācijā – gan ieņēmumu, gan izdevumu daļās? Vai ir pienācīgas atbildes par nodokļu palielināšanas sekām? Kādas izmaiņas budžeta projektā var notikt līdz tā galīgai apstiprināšanai valdībā un izskatīšanas laikā Saeimā? Šie ir daži no jautājumiem šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”.
Aleksandrs    12:48  |  01.12.2010.

Labdien! Vērojot valdības budžeta konsolidācijas pasākumus un to skaidrojumus, ir radies iespaids ka valdošiem politiķiem zuduši pēdējie morāles principi. Tikai viens piemērs- 2 pensijas līmeņa atskaitījumi netiks aiztikti jo tas skars nākamos pensionārus un graus pensiju sistēmu. To rekomendēja ari SVF. Cik es sapratu tie 2% ir 160 mln. Lati. Un gribētos redzēt tas bankas, kuras atteiktos apsaimniekot tādu summu? Tad nevajag muldēt, ka tas tiek darīts cilvēku nevis banku labā. Valsts nekustamiem īpašumiem stāv tukšas mājas bet cik tiek tērēts īrējot telpas no privāta biznesa? un t.t. 

Martins    12:52  |  01.12.2010.

Viens no paredzētajiem nodokkļiem - dienesta auto nodoklis, tas ir pilnīgs absurds, jo nodokļa sākotnējā jēga ir zudusi, jo dienesta auto lietotājs jau tāpat neko nemaksās, finālā ši naudas summa, nu vidēji 22Ls mēnesī par vidējas klases mašīnu būs jāmaksā pie CSDD darbībām, tas nozīmē ka visi valsts iestāžu, pašvaldību darbinieki, kas lietos valsts mašīnas nemaksās neko, jo par viņiem nodokli apmaksās valsts pie tehniskās apskates, vienīgie kas cietīs, būs uzņēmēji, kuriem tas būs obligāts maksājums un pēc tam jāiet pierādīt VIDam, ka neesi "ēzelis". Lūdzu pajautā tiem ši vakara debatētājiem šo jautājumu. Vēl arī skaidrs, ka uzņēmēji noteikti mašīnas pārregistrēs uz Lietuvu vai citu valsti un kāda ekonomija sanāk - ceļa nodoklis nav vai ir mazs, apskate 1 reizi divos gados, dienesta auto nodoklis nebūs jāmaksā, utt. Tad kur mūsu olitiķi redz ieguvumus, būs tikai zaudējumi, nu valsts un pašvaldību iestādes jau maksās, varbūt arī kāds uzņēmums, kas būs slinks. Un ceļu Policija arī neko neizdarīs, jau tagad cilvēki brauc ar ārzemju (lietuviešu un igauņu ) numuriem, nu apstādina - pasaku ka tikko atbraucu no Lietuvas un viss, ar to saruna beidzas, Eiropā ir brīva pārvietošanās, tā kā droši varam braukt ar ārzemju numuriem. 

Martins    12:57  |  01.12.2010.

Gribētos dzirdēt no vadošajiem pārstāvjiem pareizo transportlīdzekļu nodokļa formulējumu, jo pašlaik tiek izplatīta divdomīga informācija par aprēķināšanas kārtību automašīnām, kuras reģistrētas pēc 2005. g. 1. janvāra. Vienā redakcijā minēta reģistrācija Latvijā, citā - pirmā reģistrācija jebkur. Cik zināms, tad šis viens vārds pilnībā maina izmaksas vairumam Latvijas iedzīvotāju, jo lietoto automašīnu īpatsvars ir ļoti liels. 

Ainārs    17:38  |  01.12.2010.

Man gribētos dzirdēt komentāru nu tādā tīri filozofiskā līmenī - kas īsti notiek? Visi taču mēs zinām, ka valsts grimst parādos. Katrs nākamais mijlards, ko valsts ir aizņēmusies, turpmāk ik gadu izmaksās kaut kādus 30-60 miljonus latu (pieņemot, ka likme ir 3%-6% robežās). Un šo parādu "apkalpošanai" būs vajadzīgs arvien lielāks līdzekļu apjoms. Un tas ir nemaz nerunājot par parādu atdošanu.. No otras puses - katram nodoklim vajadzētu būt saistītam ar konkrēta mērķa piepildīšanu. Piemēram, Akcīzes nodoklis degvielai ar valsts autoceļu uzturēšanu. Akcīzes nodoklis alkoholam un cigaretēm - ar līdzekļu piešķiršanu cilvēku ārstēšanai. IEN - ar pašvaldību finansēšanu. PVN - ar valsts pārvaldes finansēšanu. SOC - ar sociālo lietu finansēšanu. Utt. Jautājums ir sekojošs - vai jaunajiem nodokļiem ir vai nav kaut kāds sakars ar jelkādu taustāmu lietu? Citiem vārdiem par ko cilvēki maksās šos nodokļus? (Piemēram auto nodoklis - jaunu luksoforu iegādei :) Jeb arī ir uzstādījums atrast jebkuru veidu, kā iekasēt naudu? Jo ja šāds uzstādījums ir spēkā, tad rodas jautājums vai te iet runa par jebkādu ilgtermiņu? Kur mēs nonāksim ilgtermiņā? Vai tas nebūs viens ļoti dziļš grāvis? 

micro    18:10  |  01.12.2010.

@Ainārs Es domāju, ka Jūs pats jau nojaušat pareizi; pēdējā laika nodokļu izmaiņām vispār nav nekāda sakara ar kaut ko taustāmu, ja vien budžeta caurums par tādu tiek uzskatīts. Mani visvairāk fascinēja samazinātās PVN likmes atcelšana saldinātiem dzērieniem, jo tie esot neveselīgi. Izrādās, ka čipsi, gumijas konfektes (kurās liekas bez E vispār nekā nav) u.c. ir ļoti veselīgi! ;) Tad vēl - es strādāju Vācu uzņēmumā, kurš Latvijā ir uzcēlis ražotni - normāls uzņēmums ar virs 100 darbiniekiem. Viena no lielākām izmaksu pozīcijām ir ELEKTRĪBA. Samazinātās likmes atcelšana ievērojami palielinās izmaksas un šeit uz vietas ražoto produktu cenas. Gan jau ražotni ciet netaisīs (vismaz pagaidām), bet vai ko šajā valstī papildus investēs, diezgan šaubos, jo ir reālas citas alternatīvas. Es ceru, ka politiķi saprot to, ka mēs konkurējam ar visu pasauli, un starptautiskam uzņēmuma ir diezgan vienalga kurā valstī investēt, ja vien izmaksas zemas, darba spēka kvalifikācija atbilst. Attiecīgi, ja iet pa ķēdīti tālāk, aizejot manam darba devējam, mana kvalifikācija, tīri dēļ darba specifikas, šeit Latvijā nav diez ko vērtīga. Toties ārpus robežas gan. Tā kā man ir ģimene, tad es netaisos ar viņiem sarunāties caur Skype brīvdienās - viņi brauks man līdzi. Tātad es ceru, ka valdība ir gatava uzņemties atbildību par šādu haotisku, nepārdomātu, ekonomiski nepamatotu, tuvredzīgu spēlēšanos ar nodokļiem. 

Ugis    18:32  |  01.12.2010.

Vajadzētu pajautāt kungiem par to algas nodokli. Vai viņi ir parēķinājuši cik zaudēs ģimene, kurai ir viens apgādnieks ar minimālu(līdz 24oLs) algu un 3 vai vairāk apgādājamiem. Pirms atbildiet, izrēķiniet. Neviens nav pamanījis ka šādā gadījumā IIN nav bijis jāmaksā arī līdz šim, un tāpēc viņus skars tikai 2% sociālā nodokļa palielinājums. 

Ugis    18:36  |  01.12.2010.

Swedbankas kalkulatoram arī ir kļūda šajā algas nodokļa izmaiņu aprēķinā. Nodoklis tika izrēķināts ar mīnusa zīmi un pieskaitīts algai, tāpēc beigās iznāsa 4 Ls ieguvums, nevis zaudējums. Viņi to atzina un teica ka pielabošot. 

Yugo    21:06  |  01.12.2010.

Kas attiecas uz saldināto dzērienu nodokļa paaugstinājumu. Tas ir cinisms no valdības puses deklarēt, ka tās ir rūpes par cilvēku veselību. Jā tā būtu, tad automātiski vajadzēja samazināt nodokļus īpaši veselīgajiem produktiem, lai stimulētu iedzīvotājus tos pirkt. Arī nodokļus par zālēm vajadzēja samazināt, jo tās tak būtu rūpes par iedzīvotāju veselību. Šķiet, ka tik ciniska valdība vēl Latvijas vēsturē nav bijusi. Sajūta tāda, ka Dombrovskis ar savu kliķi mūs visus tur par muļķiem. 

Normunds  cexss@inboxlv  22:04  |  01.12.2010.

Labvakar, lūdzu pajautājiet, kāpēc Latvijā transporta nodoklis nevar būt kā Lietuvā un Igaunijā pie degvielas? Vai tas ka esmu sakrājis un nopircis divas automašīnas man ir kā sods tā saucamais transporta nodoklis? Otro mašīn kas ir minivēns izmantoju reti, reizēm, bet makšāju, nesaprotu par ko, ceļi ir tikai sliktāki! LŪDZU UZDODIET ŠO JAUTĀJUMU MINISTRU KUNGIEM! 

Optiskais Tēmekl    22:15  |  01.12.2010.

Jāni, Vilks par autonodokli -- kaut kā jākonsolidē! Ja iedzīvotāji no provinces nevar iekonservēt savus auto, ja jau pērn ielikts likumā, ka CSDD numur var nodot uz laiku, ne ilgāku par 2 gadiem, ja 16 gadu vecums ir vidējais Latvijas vieglo auto parkam, tad gada nodoklis padsmitgadīgam auto jau ir trešā -- līdz piektā daļa! 

Optiskais Tēmekl    22:23  |  01.12.2010.

Jāni, Pa;švaldību savienība panāca Iedzīvotāju Ienākuma nodokļa sadali starp valdību un pašvaldībām, -- tesiens Vilkam: IIN administrēšanas šagadējā dārdzība, -- kā tiks uzlabota nākamgad?! Pašnodarbinātajiem kā mazākajai darbatirgus vienībai, IIN avansi -- pirms darba/pēc "pērnā gada fakta"?! 

Optiskais Tēmekl    22:34  |  01.12.2010.

EK pārstāvis Gabriele Džudiče tikko tepat teica, ka EK cer uz ilgtspējīgiem -- suistanable! -- risinājumiem, nevis īstermiņa recptēm: vakardienas un šodienas valdības lēmumi liecina, ka EK viedoklis netiek ņemts vērā. 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: