„Pateicības” un pensija – vai ir problēmas ar reputāciju?

Abu izvirzīto Valsts prezidenta amata kandidātu biogrāfijās ir lietas, kas daļai sabiedrības varētu radīt šaubas par viņu piemērotību augstajam amatam, vai runa būtu par „pateicību” jautājumu, nodokļu nomaksu, lielu pensiju, darbu banku sistēmā vai tuvību privatizācijas procesiem. Abi kandidāti 25.maija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” gan kritiku noraidīja – Valdis Zatlers aicināja neatgriezties pie veciem notikumiem, bet Andris Bērziņš sevi raksturoja kā piemēru citiem. V.Zatlers skaidroja, ka „reputācija tiek veidota nepārtraukti” un pie veciem notikumiem nevajadzētu atgriezties, jo jau pirmajā kandidēšanas reizē viņš tika ļoti rūpīgi izvētīts. „Mans uzdevums bija šo reputāciju vairot. Kā ir izdevies – vērtējiet jūs,” aicināja pašreizējais Valsts prezidents.

A.Bērziņš savukārt pauda viedokli, ka viņš Latvijā varētu būt piemērs tam, ka, ieguldot darbu, var daudz sasniegt arī legālā ceļā. Viņš uzsvēra, ka par savu nopelnīto pensiju nekaunas, tāpat negribēja pieņemt pārmetumus par to, ka nāk no banku sistēmas. A.Bērziņš skaidroja, ka akcionāri palūdza viņu aiziet, jo uzskatīja, ka viņš šajā biznesā nav pietiekami „aktīvs”.

V.Zatlers gan interesējās par konkurenta iepriekš saņemto atalgojumu, bet A.Bērziņš apgalvoja, ka saņēma algu, kas atbilda tāda līmeņa finanšu institūcijas vadītāja darba apmaksai tajā laikā. Viņš uzsvēra, ka visu ir darījis likumīgi un godīgi un attiecībā uz V.Zatleru negribētu spriest par „atalgojumiem un veidiem, kā tos saņem”.

Video: Valdis Zatlers un Andris Bērziņš par savām biogrāfijām un reputāciju. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 25.05.2011.)