Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 26.04.2024.
 
Par un pret ēnu ekonomikas apkarošanas plānu un tajā ietvertajiem pasākumiem, no kuriem skaļākie vai vairāk pieminētie, līdzās tradicionālajai tēmai par „aplokšņu algām” ir bijuši nodokļu parādu amnestija, sākumdeklarēšanās fiziskām personām un uzņēmumu „baltie saraksti”. Ēnu ekonomikas kontekstā īpaši aktuālās nozares, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbs šajā jomā, un arī valsts politikas un sabiedrības loma nelegālās ekonomikas mazināšanā – tāds ir tematikas spektrs šīvakara publiskajām debatēm „Kas notiek Latvijā?”
igors  igors.orlovs@gmail.com  14:09  |  11.05.2011.

Tas ir tāpat kā Dons Kihots cīnījās ar vēja dzirnavām,kamēr valstī neatrisinās tādas problēmas kā bezdarbu un normālu samaksu par padarīto darbu,nekas nemainīsies.Visa Latgale dzīvo no kontrabandas ,ja viņi to nevarēs darīt tad viņiem nebūs ko ēst.Vai valdība grib sev problēmas uz galvas,Latgaļi ir karstasinīgi, ne tādi kā lepnie Kurzemnieki,vai aizmigušies Zemgalieši.Ja valdība grib apkarot kontrabandu viņa to sen jau būtu izdarījusi,bet viņi nav muļķi gan jau pašiem kas atlec. 

Sigaretka    14:44  |  11.05.2011.

Piekrītu Igoram, sākt vajag ar globālākām lietām. Attiecībā par Muitas kriminālpārvaldi ieteiktu Dombura kungam un vispār žurnālistiem papētīt iestādi sīkāk, no apakšas un iekšienes, parunāt ar darbiniekiem kādos apstākļos viņi strādā, ar kādām mašīnām tie pilda dienesta uzdevumus, cik "izcila" ir darba apmaksas sistēma utt. Un pie viena papētīt Kravaļa kunga vadīto uzpūsto Muitas pārvaldi, tās struktūru, pienākumus. Ir jau viegli visu nolikvidēt varas pārstāvju personīgo ambīciju un interešu dēļ, atlaist apmācītus un kompetentus darbiniekus un klaigāt, ka sauksim igauņus, somus vai vēl kādus cīnīties pret kontrabandu tā vietā lai tikai sakārtotu iestādi un maksātu darbiniekiem adekvātas algas. Un Vilka kungam vajadzētu ieteikt, kad salīdzina ar citu valstu līdzīgām iestādēm, tad lai salīdzina visās jomās (ts.k. aprīkojums, atalgojums un tml.). Sākt var kaut vai ar Lietuvu. 

Aldis    16:52  |  11.05.2011.

Jo spēle par lielākām likmēm, jo nepieciešamāka neuzpērkama tiesneša klātbūtne. Vislielākās likmes ir spēlē, kuru saucam bar biznesu. Kamēr reformas neskars tiesu varu, pirmām kārtām prokurorus kā galvenos tiesiskuma uzraugus, nekas šajā valstī nemainīsies. Kamēr biznesu uzraugošajos amatos ļausim bīdīt lielākos kretīnus, lai netarucēti varētu zagt, būsim nabagi. Vispelnošākais ir godīgs, vērtības radošs bizness. Tikai ar piesegtu zagli tas konkurēt nespēj. 

Andris    17:00  |  11.05.2011.

Tauta mācās un dara tāpat kā tās priekšstāvji - viltojas. Nekas cits jau nenotiek. 

Treikals    21:38  |  11.05.2011.

Cik muļķīgs apzīmējums — ēnu ekonomikas apkarošana !? Jebkuru ekonomiku vjag nevis apkarot, bet attīstīt ! Un ja kas jāapkaro, tad tie ir nodokļu neiekasētāji ... 

Lude  kmg@inbox.lv  21:48  |  11.05.2011.

ēnu ekonomika ir vismaz 50% Lai Jezdakova izstāsta kā reāli darbosies nodokļu amnestija un tad pēc loģikas principa izskaitļojiet cik daudzi reāli to varēs piemērot. Vai dotajā brīdī nav vienkāršāk pasludināt maksātnespēju, nekā samaksāt nodokļus, ar kuru nomaksu tāpat nevienam nepalīdzēsi šai valstī, jo tie tiks izmaksāti kaut kādās mistiskās piemaksās, vai prēmijās. Jezdakova izteicās ka VID mērķis nav nogremdēt uzņēmēju - vai viņa ir parunājusies ar vienkāršiem ierindas grāmatvežiem? Izveiciet aptauju, ko par šo domā tieši grāmatveži, kas izpilda mistiskas VID prasības, par kurām paši VID (atkal jau mazie ierēdņi, tieši tie, kuri sēž pieņemšanas zālē aiz lodziņiem)izsakās visai mistiski. Manuprāt nav vienotības pašā VIDā, kur nu vēl kādu atbalstīt kā uzņēmēju vai palīdzēt uzņēmīgiem cilvēkiem, kuri ir spējīgi darboties un nest labumu valstij, nevis dot saprast ka visi, kas uzsākuši privātu biznesu jau pie reģistrācijas tiek apsaukti kā nākamie krāpnieki. 

Valdis    22:00  |  11.05.2011.

Latvijā vieni no zemākiem nodokļiem Eiropā, tomēr arī pirktspēja pati zemākā, jo ar lielāku nodokļu nastu pārējā Eiropa iemanās dzīvot treknāk. Sabalansējiet lūdzu ieņēmumus ar nodokļiem... 

Zummm    22:06  |  11.05.2011.

KAUNS Jezdakovai!!! Viņa laikam nekad nav pabijusi savās nodokļu nodaļās - un veikusi savam VID un tā darbiniekiem resursu auditu, tā saucamo kapacitātes aprēķinu. Vajadzētu lai auditus veiktu komercstruktūras un sniegtu kā pakalpojumu - tad VIDs tiktu pie naudas un kapacitāte pietiktu. Cik reāli ir pašizmaksa auditam? Vienam, desmit un t.t. Vai Jezdakova ir spējīga pateikt, cik VIDam izmaksā viena nodokļu maksātāja audits. 

uldis  maijs@fastbox.lv  22:09  |  11.05.2011.

DonKihoti un Sančo Pansas pret ēnu ekonomiku,to cīņa ar ēnu ekonomiku 20 gadu garumā un iestrādnes nākamajiem 20 gadiem,-tāda ir šī radījuma tēma.Tik mazā valstī,kā Latvija jau sen varēja krietni ierobežot ēnu ekonomiku,tikai-kam tas ir vajadzīgs? 

janīna  jadrija@inbox.lv  22:11  |  11.05.2011.

Cilvēku maciņi nav neizsmeļami burvju naudas radītāji! Šobrīdējā valdības nodokļu politika ir ļoti līdzīga 'Pinokio piedzīvojumiem'.Ja nevar savākt esošos nodokļus-ir jāizdomā kaut kas jauns.Piemēram-nodoklis par 'lietu'vai nodoklis par elpošanu'. 'Vai nevienam neienāk prātā,ka var izveidoties situācija,kad aizbrauc uz ārzemēm visi potenciālie nodokļu pelnītāji? KO VALDĪBA DARĪS,PĀRVALDOT VALSTI,KURAS PAMATSATĀVS IR PENSIONĀRI UN BOMŽI.VAI ĶĪNIEŠI NĀKS 'GLĀBT LATVIJAS EKONOMIKU''? 

Aivars  aivars67@apollo.lv  23:14  |  11.05.2011.

Ar interesi noskatījos raidījumu. Diemžēl ne no vadītaja, ne arī no diskusijas dalībniekiem neizskanēja problēma, ka ir ļoti būtiska. Kāpēc mēs esam sliktākie Baltijā pēc ēnu ekonomikas rādītājiem? Uzdrošinos apgalvot, ka viens no iemesliem ir arī - tāpēc ka pamatnācijas - latviešu procents mums ir viszemākais (īpaši lielajās pilsētās, kur uzņēmējdarbība ir visaktīvākā). Latviešu uzņēmējs (kāds arī esmu es) vienmēr būs lojālāks nodokļu maksātājs LATVIJAS valstij nekā 5. kolonnas uzņēmējs vai investors (kādu šeit ir ne mazums). Es nerunāju par Rietumu investoriem. Ar tiem puslīdz arī viss ir OK. Kādu lojalitāti Jūs varat prasīt no Latvijas uzņēmēja (krieva vai žīda), kurš neatzīst mūsu valsts okupāciju un svin naidīgas kaimiņvalsts svētkus, dzīvo kaimiņvalsts informācijas telpā utt. Un viņam pie kājas tāda LATVIJA! Tā ir milzīga problēma mums (atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas) un ne tikai ekonomikā. Es protams neidializēju Latviešu uzņēmējus, bet tendence ir tieši tāda. Latvijas valstij ir vairāk jātbalsta LATVIEŠU uzņēmēji, kaut vai slēpti. rezultāts būs. Kā apstiprinājumu savām domām saņēmu no vienas pazīstamas grāmatvedes (starp citu krievietes), kas apkalpo vairākus sīkuzņēmējus - viņa apstiprināja, ka tā saucamajos "krievu kantoros" nodokļu nemaksāšanai ir pievērsta lielāka uzmanība. Latvieši esot godīgāki pret savu valsti. Grūti to būs nostiprināt likumā bet...tā arī ir problēma! Dievs svētī Latviju! 

Ivo  ivo.ico@inbox.lv  23:28  |  11.05.2011.

Jūs apspriežat jautājumu par ēnu ekonomiku. Šodien ziņās rādīja DnB Nord bankas aptauju, kurā iedzīvotāji atbildot uz jautājumu - uz ko Jūs cerat? .. 67% iedzīvotāji atbildēja, ka cerot uz VALSTI, 17% atbildēja, ka cerot uz uzņēmējiem un tikai 10% atbildēja, ka cer uz sevi. Kā Jūs, tas ir, raidījums "Kas notiek Latvijā" sagatavotāji, domājat, vai tiešām problēma nav cilvēku domāšanā? .. 67% iedzīvotāji cer uz valsti, bet, kas ir valsts? .. vai tad tā nav tie paši iedzīvotāji? .. liekas, ka ir, vai ne. Ēnu ekonomika? .. laikam jau sākas no cilvēka domāšanas. Cik no jebkura pagasta, novadu iedzīvotājiem zin, kā reģistrēties kā vienkāršiem nodokļu maksātājiem, lai uzsāktu sniegt savus privātos pakalpojumus, gan kā zāles pļāvējiem, gan kā malkas cirtējiem, gan kā cita pakalpojumu sniedzējiem citiem pagasta iedzīvotājiem. Cik kvalitatīvi FM un VID sniedz info par kārtību kā reģistrēties par individuālo paklapojumu veicējiem, kā nodokļu maksātājiem? Kāpēc FM un VID neorganizē plašu akciju, teikšu "uzbrukumu" iedzīvotājiem ar plašu kampaņu - legalizēt savus pakalpojumus!!!! Cik pagasti ir Latvijā? .. ja visos Latvijas pagastos, kaut pieci cilvēki iepazīstoties ar šo iespēju (vienkāršs nodokļu maksātājs), BEIDZOT reģistrētos un BEIDZOT legāli uzsāktu sniegt savus pakalpojumus, tad cik liela ieguvēja būs valsts un, ne tikai valsts. Kas nepieciešams? .. vienkārši - nepieciešams valsts ierēdņu "uzbrukums" iedzīvotājiem ar skaidrojumiem un konsultācijām un .. AR PAŠU VIENKĀRŠĀKO PALĪDZĪBU iedzīvotājiem beidzot uzsākt LEGĀLU pakalpojumu sniegšanu. ATKĀPE: Izbrauciet visus Latvijas pagastus un savāciet vietējos sludinājumus (veikalos, kioskos u.c.), kuros kāds vietējais iedzīvotājs piedāvā savus pakalpojumus UN pārbaudiet, cik no viņiem ir reģistrējušies kā individuālo pakalpojumu veicēji - nodokļu maksātāji?? Saskaitiet cik tādu ir? .. tad atliek vietas secinājumiem. Nerunājam par lielajiem ēnu ekonomikā, varbūt palīdzam parastajiem iedzīvotājiem LEGALIZĒT savus pakalpojumus. Mazie (nodokļu maksātāji) kaut minimāli, bet piespiedīs un, palīdzēs valstij, kaut daļēji, ietekmēt lielos. Apziņa?? .. jā, bet tā jau nāk lēni un, pagaidām arī ar citu palīdzību. Varbūt prasti, bet liekas, ka vienkārši. Vajadzīga vien FM un VID ierēdņu izdoma, kā to īstenot, gan ar novadu un pagastu pašvaldību darbinieku palīdzību, gan citādi, arī aicinot godīgos uzņēmējus palīdzēt. Atliek vien prātīgajiem (ko domāju ar šo vārdu - saprotiet no teksta) to saprast, vai viņi vēlas to īstenot. ar cieņu :), nākošreiz .. 

eksperte    23:29  |  11.05.2011.

Lai mainītu sabiedrības attieksmi ir jāizdara vienkāršas lietas, kas neprasa lielus ieguldījumus.No mediju puses ir jādod sabiedrībai informācija no tām tiesas prāvām, kur gala rezultātā ir attaisnojošs spriedums, kuru bieži panāk par lielu naudu algoti advokātu biroji, kas ir specializējušies nodokļu konsultāciju jomā un gandrīz vienmēr atradīs, kādu argumentu, lai atrastu kādu VID kļūdu gatavojot apsūdzību.Tagad ir tik daudzas konferences, kur viņi reklamē savus pakalpojumus un stāsta savus veiksmes stāstus. Sabiedrības attieksme pašreiz pret šiem juristu birojiem ir ļoti pozitīva, kaut arī viņi cīnās pret valsts interešu aizstāvjiem, kuri ir ļoti ierobežoti savos resursos. 

neitro    06:43  |  12.05.2011.

Kāpēc vienmēr tiek pieņemts, ka mazais uzņēmējs negrib maksāt nodokļus? Mazais uzņēmējs arī gribētu sev un saviem darbiniekiem (kas bieži ir ģimenes locekļi) maksāt normālas algas, lai vēlāk varētu saņemt cilvēka cienīgu pensiju, lai varētu paņemt bankā kredītu bez problēmām utt. Taču mazais uzņēmējs nevar konkurēt ar lielajām korporācijām, kuru gada apgrozījums lielāks par dažu valstu budžetiem, kā teica Danusēvičs. Taču to neviens nekad negrib dzirdēt. To nekad nesapratīs tie, kas pieraduši baroties no budžeta siles.Cik mums ir tādi politiķi, kuri gudri visās jomās, bet kad izkrituši no politiskās aprites, uzsākuši kādu veiksmīgu biznesu? Visi atkal iekārtojas kaut kur valsts maizē. Tāpēc, ka uzņēmumu katrs nevar vadīt, bet Saeimā muldētāju bez sava gala. Tāpēc pret mazo vajadzīga īpaša attieksme, nevis mēģināt atņemt viņam pēdējo kreklu, tad atliek vai nu iet lūgt pabalstus jeb braukt celt citu valstu ekonomiku. To nekādi nav spējīgi saprast valdības cipargalvas. Vajag ievērojami pacelt ar nodokļiem neapliekamos ieņēmumus un samazināt visādus pabalstus, tad uzņēmējdarbība attīstīsies. Un korupcija, korupcija pašā augšā... 

Atigila    10:45  |  12.05.2011.

Paklausījos raidījumu un palika smagums sirdī - visā raidījuma laikā neizskanēja neviena saprātīga doma.Tikai un vienīgi atkal represīvi piegājieni nodokļu iekasēšanā.Tā vietā lai samazinātu nodokļu lielumu -jo tikai tas varētu gan motivēt gan palielināt iespēju tos maksāt.Diez vai "pātagas"princips palielinās nodokļu ieņēmumus.Mazajiem uzņēmumiem bieži vien katrs tāds "pātagas cirtiens" ir biznesa beigas.Un tad sāk darboties Jezdakovas plāns- pēc iespējas vairāk no tāda paņemt - jo "tāpat jau bankrotējis".Ciniski.Tad ko var gribēt, kādu lojālu attieksmi pret valsti var gaidīt no mazajiem uzņēmumiem pēc tādiem valsts pārstāvju apmeklējumiem. 

garaiss    11:24  |  14.05.2011.

to ko dara FM, gremdē uzņēmējdarbību pašos pamatos. Mums uzņēmumā ir automašīna, ražota 1987.gadā, ar 2,3 litru dzinēju. Dienesta nodoklis gadā šai masīnai pārsniedz tās vērtību. Līdz šim mēs visus remontus un citus izdevumus veicām "balti". Šobrīd par to pat nedomājam. Ko valsts ir ieguvusi no šī nodokļa? un tādu nejēdzību ir simtiem... 

vasjad    21:38  |  09.10.2011.

Latvijā ir vismelnākā ekonomika. Un tā atrodas valsts iestādēs. Jo tur pazuduši milardi uz liekēžu barošanu. Un neviens nezinot, tik tur dzīvo ierēdņu pavisām... 

vasjad    10:55  |  20.01.2012.

Latvijā ir un tumšā politika, pelēkā enu nodarbināšana. Ja par 13% vai cik samazinājās iedzīvotāju skaits, tad par tik pat % jāsamazina un ierēdņu skaitu. Un to atalgojumu. Kā arī ministriju skaitu un tur strādājošo. Vai tā tas bija? Vienkārši sameklēt pec statistikas datiem. Kurš grib - saprats jau. T.p. vajag Satversmē ierakstit par automātisko deputātu skaitu samazināšanu (Saeimā un pašvaldībās) atkarīgi no iedzīvotāju skaita sarukuma. Par bāzi pieņemot 100 Saeimas deputāti pie 2, 5 milj iedzīvotāju. Un paņemot talaika Saeimas vai pašvaldību tēriņus to uzturēšanai, samazināt sakitu un algas tiem par 13% jau tagad. Tik un tā Satversmi grib grozīt. Un ja pareiza ideja tur būs, nevajadzēs katru reizi domāt, par cik jāgriež Saeimas budžetu un ierosināt referenddmus, lai samazinātu deputātu sakitu katru reizī. 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: