Vai pēc Silova mandāts jānoliek arī Munkevicam un Lembergam?

Šonedēļ „Saskaņas centra” Saeimas frakcijas deputāts Juris Silovs nolēma nolikt deputāta mandātu pēc izskanējušās informācijas par to, ka viņam ir izvirzītas apsūdzības krāpšanā. 13.aprīļa publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” dalībnieki vērtēja, vai visiem politiķiem, pret kuriem ir ierosināts kriminālprocess, vajadzētu no amata atkāpties. Atklājās, ka studijā sēdošajiem politiķiem uz šo lietu ir gluži citāds skatījums nekā ekspertam un vēlētājam. „Saskaņas centra” Saeimas frakcijas deputāts Sergejs Dolgopolovs stāstīja, ka J.Silova pieņemtais lēmums ir „viņa personisks lēmums”. Viņš uzsvēra, ka situācija nav līdz galam izmeklēta, ierosinātais kriminālprocess ir viens no tūkstošiem un tikai tiesas spriedums pateiks, vai J.Silovs ir atbildīgs, bet vērtēt to pirms tiesas sprieduma būtu negodīgi un neētiski.

Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētnieks Valts Kalniņš gan izteica viedokli, ka politiķiem, kas ir apsūdzēti kriminālnoziegumos, no amata būtu jāatkāpjas, arī Ventspils mēram Aivaram Lembergam un Jūrmalas domes deputātam Raimondam Munkevicam („Jūrmala-mūsu mājas”) tā darīt būtu pareizi. V.Kalniņš skaidroja, ka šāda rīcība nenozīmētu, ka cilvēks ir vainīgs, bet līdz apstākļu noskaidrošanai viņu noliktu „uz rezervistu soliņa”.

Tomēr viņam nepiekrita arī R.Munkevics. Viņš savu nostāju pamatoja ar pārliecību, ka politika Latvijā jau „sen ir netīra” un politiskie sāncenši cīņā ļoti daudz izmanto kompromatus, līdz ar to viņam pašam ir izvēle – vai nu cīnīties, vai arī paiet malā, vēl vairāk akceptējot praksi, ka tieši kompromati prevalē. Arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka vairākās lietās A.Lembergs ir attaisnots un attiecībā uz viņu „tā arī ir politiskā cīņa”. S.Dolgopolovs kā papildus būtisku argumentu minēja arī nevainības prezumpciju. Taču V.Kalniņš uzsvēra, ka „cilvēks var kļūt nederīgs politiķa amatam arī bez notiesājoša tiesas sprieduma krimināllietā”.

Arī Jelgavas novada iedzīvotājs Kārlis Rimša politiķiem veltīja kritiku – gan par to, ka atkāpšanās kritērijs ir tikai notiesājošs spriedums, gan īpaši S.Dolgopolovam, kurš paziņoja, ka „deputāti ir tikai sabiedrības daļa” un tās spoguļattēls. K.Rimša aizrādīja, ka vēlētāji domā, ka vēl to labāko sabiedrības daļu.

Video: Sergejs Dolgopolovs, Valts Kalniņš, Raimonds Munkevics, Vitauts Staņa un Kārlis Rimša par to, vai kriminālprocess ir iemesls nolikt mandātu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 13.04.2011.)