Reāla problēma vai psiholoģiska: kas ir Fukušimas mācības?

Pasauli satraukusi avārija Fukušimas atomelektrostacijā Japānā, kur notikumi arvien turpina attīstīties. Politiķi un eksperti 23.marta publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” sprieda par to, kādām visas pasaules un arī Latvijas mērogā jābūt mācībām pēc notikušās avārijas, taču izskanēja gluži atšķirīgi viedokļi – gan par to, vai pasaulē pārskatīs attieksmi pret atomenerģiju un vai Latvijai jāpārskata sava pozīcija, gan par to, vai notikušais liecina par atomenerģijas bīstamību vai rada tikai psiholoģiskas problēmas. Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce skaidroja, ka Latvija atbalsta augstākas drošības prasības un stresa testu veikšanu, bet nav formulējusi pozīciju pret atomenerģijas attīstību Eiropā. Arī Saeimas deputāts, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs („Vienotība”) Klāvs Olšteins uzsvēra, ka politiskā apvienība nav mainījusi savu pozīciju, ka mēs piedalāmies Visaginas atomelektrostacijas būvniecības procesā. Tāpat „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs sacīja, ka mācība ir tāda, ka radīsies papildus drošības prasības un līdz ar to būs jāpalielina investīciju apjoms drošībai. Taču Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka pauda uzskatu, ka Latvijas politika tomēr ir jāmaina. Bet viņš to pamatoja nevis ar to, ka Fukušimā notiekošais liecinātu par lielāku atomenerģijas bīstamību, bet ar to, ka tas ir devis tematam aktualitāti.

Kamēr citi dalībnieki neredzēja iemeslu domāt, ka Fukušimas iespaidā būtiski mainīsies attieksme pret atomenerģiju visā pasaulē, Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Bīstamo atkritumu nodaļas vadītājs Andris Abramenkovs uzskaitīja konkrētus piemērus reakcijai ārvalstīs un secināja, ka „tas kaut ko nozīmē”. Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa pauda viedokli, ka pasaule savu pozīciju par atomenerģiju tomēr pārskatīs.

Pašvaldību savienības enerģētikas eksperts un Vēja enerģijas asociācijas priekšsēdētājs Paulis Barons kritizēja pieeju „štrunts par bitēm, ka tik medus” un apgalvoja, ka Japānā mēs redzam, ka „medus” var izrādīties ģiftīgs, kam nevajag cunami, bet „pietiek ar vienu idiotu”. Arī E.Kalniņa kritizēja to, ka pēc notikušā Latvijā nebija ārkārtas sēde pie premjera, jo arī netālu no Latvijas atrodas atomreaktori. Taču kodolfizikas doktors Agris Auce skaidroja, kāpēc uzskata, ka konkrētajā notikumā „cietušo praktiski nav”, bet atomenerģētikas visvājākā vieta šobrīd ir „psiholoģiskā problēma”. Viņš salīdzinājumam arī norādīja uz Daugavas HES kaskādes iespējām izturēt zemestrīci un to, ka iedzīvotāji par to īpaši neuztraucas.

Video: Juris Pūce, Klāvs Olšteins, Ingmārs Līdaka, Andris Abramenkovs, Āris Žīgurs, Paulis Barons, Elita Kalniņa un Agris Auce par mācībām pēc avārijas Fukušimas atomelektrostacijā Japānā. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 23.03.2011.)