Četri šāvieni „Kino Citadele”: kāpēc un ko darīt?

Kādu iemeslu dēļ divu labi izglītotu un ar nelikumībām nesaistītu cilvēku sadzīvisks konflikts kinoteātrī aizvadītajā nedēļas nogalē beidzās ar slepkavību? Vai šis ir atsevišķs gadījums vai simptoms, saistībā ar kuru, un arī citiem šaujamieroču izmantošanas gadījumiem, jābūt konsekvencēm šaujamieroču apritē Latvijā? Šie ir divi pamatjautājumi šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”.

Pirmdien policija gana kategoriski paziņoja pirmos secinājumus - četri mērķtiecīgi šāvieni. Šāvēja advokāti pielējuši „eļļu ugunī” ar savu pretējo versiju alternatīvo versiju – neitralizēts nemotivēti agresīvs uzbrucējs, policijas apgalvojumi pārsteidzīgi.
Sabiedrību, protams, īpaši satracinājis arī tas, ka ieroča lietošana notikusi publiskā vietā, un, kā vēlāk atklājās, ieroci pret baņķieri vērsis profesionāls jurists, kam šaujamieroču izmantošana turklāt bijis akadēmiskās pētniecības temats.

Dažu dienu laikā jau vairākkārt piesaukta nepieciešamība uzlabot un mainīt ieroču aprites sistēmu. Saeimas aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs rosinājis veidot vienotu centralizētu komisiju, kas nodarboties ar atļaujām. Psihiatri, kuru kompetencē ir akcepts atļauju izsniegšanai, aicina pastiprināt prasību līmeni atļauju izsniegšanai. Bijušais kriminālpolicijas priekšnieks kritizējis nepietiekamu kontroli no policijas puses, kriminologs aicina sašaurināt ieroču aprites apjomu.

Kam kas bija jādara un kas kam būtu turpmāk jādara? Attiecībā uz šaujamieročiem publiskās vietās jau šobrīd ir īpašs regulējums, lai gan pirmajās dienās pēc notikušā par ieroča nēsāšanas pamatotību konkrētajā gadījumā izskanēja atšķirīgas versijas. Jautājums ir arī par paša kinoteātra īpašnieka - „Forum Cinemas” atbildības daļu iekšējās drošības jomā.
Šonedēļ publiskoti dati par Latvijā kopumā legālā apritē esošo šaujamieroču skaitu – vairāk nekā 63 tūkstoši ieroču, tostarp nospiedoši lielākā daļa medībām, bet nepilni 13 tūkstoši pašaizsardzībai, tostarp vairāk nekā 10 tūkstoši – ar nēsāšanas atļaujām. Pēdējā gada laikā ieroču skaits relatīvi nebūtiski, tomēr pieaudzis. Tiesa gan, komentējot šo statistiku un arī piesaucot starptautiskus piemērus, plašāka starptautiska salīdzinājuma un izvērtējuma vēl trūkst. Tostarp gan par pašu ieroču, gan ar tiem saistīto likumpārkāpumu – izdarītu vai arī novērstu – skaitu, un, līdz ar to, pamatojumu vienām vai citām konsekvencēm.

Raidījumā piedalīties aicinātas iepriekšminētās ar konkrēto notikumu un problemātiku saistītās personas – policijas pārstāvji un advokāti, psihiatri un juristi, politiķi un aculiecinieki.
Raidījuma sākums plkst.21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem – knl@knl.lv