Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 29.03.2024.
 
Kad, kāda un vai vispār sagaidāma šāgada valsts budžeta konsolidācija par 50 miljoniem? Cik pamatota ir „Vienotības” un ZZS koalīcijas pirmdien izziņotā vienošanās par 27 miljoniem? Kur jāmeklē atlikušie 23 miljoni? Kāda ir un kādai jābūt – partijām, koalīcijai un valstij – budžeta politikai šobrīd ar perspektīvu skatu vismaz līdz nākamā gada budžetam? Šie ir daži no jautājumu virzieniem šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”.
Andulis  a.kokkarote@gmail.com  12:10  |  09.02.2011.

Bez jēdzīgiem uzskates materiāliem (grafiki, diagrammas) par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem normāls TV raidījums nesanāk!!!Vajag skaidrot plūsmas nevis kādreiz mikroskopisku lapeli novicināt gar kameru. Kā to nesaprot dalībnieki? Iespējams, ka nemaz negrib skaidrot skatītājiem ar skaitļiem, tikai vāvuļot... 

pats un pats    12:32  |  09.02.2011.

Pirms "atvērt" budžeta sociālo daļu, vajadzētu palūkoties, kas strādā darba grupā? Bez finansistiem, ekonomistiem un augstas raudzes grāmatvežiem neredzu nevienu (kaut vienu!), kas jēdzīgi spētu raksturot, kas notiek sociālajā jomā šobrīd, pārredzēt ŠO laukumu, tostarp ne tikai teorijas tornī sēžot, bet ikdienā ar to strādājot. Ak, jā: "Jau ziņots, ka Vilka vadītajā darba grupā strādās Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins, Tieslietu ministrijas padomnieks Gatis Kokins, Saeimas deputāts Didzis Zemmers (ZZS), Liepājas domes izpilddirektora vietnieks, Finanšu pārvaldes vadītājs Ronalds Fricbergs, Ventspils domes pārstāve Inta Komisāre un Banku augstskolas asociētais profesors Jānis Grasis." Latvijā notiek, ka, spriežot par finansiālajām lietām, ignorējam sociālās un otrādi. Tas ir kā ārsti, kas ārstē katru orgānu atsevišķi aizmirstot, ka vienotais veselums ir cilvēks. 

mamma 6 bērniem  maiga_maiga@inbox.lv  13:26  |  09.02.2011.

Es pārkopēju savu komentu Delfos pie daudzbērnu ģimeņu sāpēm. Es tiešām nesaprotu, ko "augšas" palaiž garām nepamanītu savās tabulās, atskaitēs un pļāpās, bet lielākoties tas viss ir kaut kur ļoti ļoti tālu no tautas, kura nepulcējas saviesīgos tusiņos, nav tie ar kuriem ikdienā šie ļaudis sasveicinās un pie kuriem nedēļas nogalēs ar iepirkuma maisu no MC2 dodas ciemos. Tā tauta brauc Rīgā sabiedriskajā transportā, ja arī to nevar atļauties, pārvietojas ar kājām un tā ir tauta, kas dzīvo laukos, tālu no civilizācijas un savstarpējas komunikācijas... Bet šie cilvēki, tak ir gan ik pa brīdim vajadzīgi vēlēšanās, viņi aizpilda statistiku un ir galvenais iemesls tam kāpēc Latvija kā valsts pastāv... Man personīgi šķiet, ka aiz "papīrs pacieš visu" nav pamanīts kaut kas ļoti ļoti būtisks... Mans koments citai tēmai: " Laikam šī tēma jau apsūkāta līdz riebumam. Skatos, vienmēr būs dīvaini nenosakāma vecuma un dzimuma indivīdi,kuri visiem spēkiem apkaros dzimstību. Bet tur jau darbs būtu psihoterapeitam, bet to, visticamāk, nevar atļauties,jo dārgs prieks. Absolūti piekrītu - bērna piedzimšana ir vecāku vēlme, likteņa un augšējo spēku griba, apstākļu sakritība, arī hiperauglīgums :) Tātad, lielākoties tas ir garīgi un fiziski panesams "slogs" . Jo no kā tad lielākoties mēs atsakāmies vēl neprognozējot savu dzīvi tuvākajiem 20 gadiem? No kārtējā gredzentiņa ar briljantiņu, no Aklases mersedesa, no regulāras vāļāšanās Santropē kūrortā, no lieliskas plastisko ķirurgu aprūpētas figūras... Nu kaut kā tā. Bet runa, šķiet nav par šādām virs vidējā līmeņa dzīvojoša cilvēka dabiskām vēlmēm. Runa tautai kopumā ir par dzīvošanu nabadzībā, vai dzīvībai bīstamā trūkumā. Un te,kā redzam, konkurence ir milzīga. Uz katriem 5 Ls cierē vesels pulks dzīvot (izdzīvot) sagurušo. Valstī kopumā ir nenormāli krities dzīves līmenis. Kaut kur zaglīgās augšas un viņu pavadoņi vēl mēģina sev nodrošināt to pārtikušo Holivudas filmās noskatīto dzīvi, bet pārējā nācijas daļa, cenšas ko var. Un, ziniet,kas ir visgrūtāk? Pēc būtības godīgiem un kārtīgiem cilvēkiem, izdzīvošanas vārdā sākt ZAGT. Nodokļu izteiksmē, nesamaksātu rēķinu, nespējā parādus atdot, nespējā norēķināties par strauji izsīkstošo veselību, un ar katru dienu šo nevaru-nespēju rodas vairāk. Ja runā par daudzbērnu ģimenēm -lielām saimēm, tad šodien labklājības ministre vismaz energoapgādes jomā ir panākusi sakarīgas izmaiņas. Tas priecē. Bet,kas pasargās iztikas grozu no cenu celšanās? Eiropā nepaaugstina nodokļus tām vienībām, kuras ir saistītas ar miesas un gara uzturēšanu pie dzīvības. Cerēsim, jo laika mums visiem ir palicis baigi maz. Atsakoties no elementārām lietām, mēs nu jau atsakamies nevis no gredzentiņa un silikona krūtīm, bet no iespējamās dzīves gadiem un iespējas to nodzīvot pie skaidras apziņas... ... ... Tad nu ko? Es neesmu ticīgā, bet , ja kādu tas mierina, tad cerēsim uz veselo saprātu un mammām, kuras neļaus nogalināt savus bērnus! 

velti ceram    13:40  |  09.02.2011.

skat.šodienas TV NET rus. komentaru: Разница между фондом зарплат в госсекторе и зарплатами вместе с вознаграждениями составляет 116 млн. латов. Политолог, сенатор Рижского университета им. Страдиня, руководитель кафедры политических наук, профессор Илга Крейтусе уверена, что премии, за которые можно было бы легко консолидировать бюджет, получат именно чиновники, а не учителя или полицейские. Кроме этого, по ее словам, во многих министерствах предусмотрены еще и социальные фонды. 

Jāņonkulis  n4@inbox.lv  13:43  |  09.02.2011.

Te, LV viss iet pa lejupejošu spirāli uz leju!! Un tā samzināšana un griešana būs vajadzīga ar vien vairāk un biežāk.. Vai tiešām valstī ir vajadzīgs pilsoņu karš??? 

Maiga    14:21  |  09.02.2011.

Baigi jau negribas skraidīt ar degbumbām pa Vecrīgu vai citām Rīgas ielām. Stulbi TV izskatās :))) Man vismaz nepiestāvētu tik ātri skraidīt.Tomēr esmu dāma - kundzīte Dombura vecumā :))) Lai gan jāsaka, lai cik gudru grāmatu un pētījumu nebūtu izlasījusi, nekas prātīgs kā ar to no tautas attālinājušos bandu tikt galā nenāk prātā. Demokrātiskākais veids - jauna šunīņa, partija, sabiedriska organizācija šajā valstī pat ar neapbruņotu aci ir redzams, ka nestrādās. Tomēr, ņemot vērā, labi nomaskēto nedemokrātisko valdījumu zem it kā baigi demokrātiskas valsts (esam tak eiropas savienībā) ģīmja arī pulcēšanās centienus ar lāpstām,lietussargiem un citām umpariktēm Eiropā un ASV nesapratīs. Palīdzēs valdītājiem,ja vajadzēs, ar labi trenētām organizētām apkarotāju brigādēm mūsu galvu aiz restēm izvēdināt. Galu galā, mums par tādu pulcēšanos draud krimināla atbildība :) Tā,ka atbildes nav. Pagaidām, varam tikai pateicoties mākai rakstīt un vēlmei piedalīties procesā, sekot līdzi notikumiem, komentēt, interesēties un ,pateicoties stiprajai varai,cerams ne nopirktajai, medijiem sekot līdzi bezgožu rīcībai. 

Daina    14:28  |  09.02.2011.

Nedod dievs,ka šodien atkal Viņķeles kundze būs ar savu teicienu-MĒS JOPROJĀM DZĪVOJAM PĀRI SAVIEM LĪDZEKĻIEM!Konkrēti es nedzīvoju un arī mani bērni ar savām ģimenēm ne,mana mamma arī ne.Kā tas nākas,ka saeima cīnoties par savām piemaksām veselu dienu cīnījās,bet kad izskata jautājumus,kuri attiecas uz tautas izdzīvošanas jomu,tad ir ātri un vienkārši-nodokļus augšā,PVN augšā,akcīzes nodokļus augšā,to izlīdzināsim ar Baltijas valstīm,to izlīdzināsim līdz Eiropas valstu līmenim un ir OK. 

...    14:36  |  09.02.2011.

Dombur, lūdzu labi sagatavojies šim raidījumam. Ja nepierādīsi,ka tevī vēl ir kāds spēks, tad pats jūtu, stūrī iedzītie prusaki jau kaļ pretīgus plānus. No sērijas, ja medijos nebūs iespējas cilvēkiem diskutēt un apmainīties pieredzē, tad valstī viss ir kārtībā. 

Krā-krā    15:17  |  09.02.2011.

Lineāri griežot izdevumus un paaugstinot nodokļus nekāda efekta nebūs, nākamais solis būs atkal jāveic līdzīgs. Un tā pa spirāli uz leju... Kad vienreiz būs tās vārdos pārmuļļātās bet darbos neizdarītās reformas? Nekādi nevaru saprast, kādēļ Latvijā nākot pie varas veselais saprāts paliek kaut kur ārpusē! Visas tās runas par ēnu ekonomikas apkarošanu, kontrabandas apkarošanu ir kaķim zem astes, jo reāli valdība dara visu, lai pieaugtu gan ēnu ekonomika, gan kontrabanda. Un struktūrām kam vajadzētu ar to cīnīties nav ne laika ne vēlēšanās, jo savas štelles ir primārākas... 

Krā-krā    15:37  |  09.02.2011.

Vēl aizmirsu piebilst kontekstā ar šodienas Mr.Vilka izteikumiem,ka Latvijai ir jāņem piemērs no Igaunijas. Nekas nesanāks, kamēr neatdalīs tos siāmas dvīņus - biznespolitiķus un politiķbiznesus. Pārāk cieši saauguši kopā un vienota asinsrite izveidojusies tiem.... 

Arnis  raina71@inbox.lv  16:12  |  09.02.2011.

Es esmu Latvijas patriots un esmu ar mieru ka man samazina pensiju par kādiem desmit procentiem, bet gribu lai valsts vīri un deputāti ar mani solidarizējas un arī atdod šos desmit procentus no saviem ienākumiem, jā no ienākumiem nevis tikai no algām. 

Karote    16:35  |  09.02.2011.

Sen niez tiem kadriem pajautāt- a kāpēc jūs,tūtā iebraukušie " profesionāļi" jau sen neaizbraucāt uz tiem pašiem igauņiem un kaut uz lapiņas burts burtā nenokopējāt tur jēdzīgi strādājošās sistēmas?Kas traucēja? Ja totāla politikas atkarība no naudas papiem,kura jāatstrādā un par ko citu domāt vnk nav vaļas,tad tā arī skaidri un gaiši pasakiet.Nevis viebjot pārgudrus ģīmjus gadiem ekspertējam,prātuļojam kā velosipēdam ērtāk- apaļi vai kantaini riteņi. :) 

aba    18:52  |  09.02.2011.

Kreituses kundze šodien ar savu publikāciju par atalgojumu summām Valsts pamatbudžetā mani ieinteresēja izpētīt likumu "Par valsts budžetu 2011.gadam". Esmu strādājusi valsts iestādē un tādēļ zinu kā veidojas attiecīgs cipars noteiktā budžeta pozīcijā. Kreituses kundze šoreiz ir kļūdījusies: Atlīdzība valsts pamatbudžetā sastāda 481.6 milj. Ls, atalgojums sastāda 364.8 milj Ls, starpība sastāda 116.8 milj. Ls, bet šajos 116.8 milj. Ls ir iekļauti 24.09% darba devēja "sociālā nodokļa daļa", kas sastāda 88 milj. Ls, tādejādi nav izsekojami 28.8 milj. Ls mērķis. Pie kam šāda neizsekojama summa 295.5 tūkst. Ls ir Saeimai. Dombura kungs lūdzu raidījuma gaitā noskaidrojiet šo neizsekojamo 28.8 milj. Ls mērķi, kā arī pajautājiet cik lielas summas iekļautas atvaļinājumu pabalstiem (vai nevajadzētu ierēdņiem "savilkt jostas" un pensionāru un bērnu labā atteikties no šiem pabalstiem, jo atvaļinājuma naudu viņiem tāpat, kā vairumam tautas, aprēķina un izmaksā) 

Janka    19:03  |  09.02.2011.

RAKSTI KO UN KĀ VĒLIAS NEŅEM PRETĪ, 

Janka    19:06  |  09.02.2011.

RAKSTĪJU PAR ZEMES KOMISIJĀM PAGASTOS , KADASTRU ,ZEMESGRĀMATU,CIK TUR MAKULATŪRAS UN LIEKĒŽU KO LAIST BRĪVĪBĀ, TUR SAVI 10 MILJONI ATLEKTU UZ SITIENA , BET VAI TAS ZEMJU PAGASTA BUMS KĀDREIZ BEIGSIES, ? NECERIET ,TĀ IR ZELTA ĀDERE, 

lolita  lolita@inbox.lv  19:06  |  09.02.2011.

Kāpēc nenotiek reformas augstākajā izglītība. Apvienojot augstskolas, piemēram Ventspils un Liepājas, Rēzeknes un Daugavpils, samazinātos administrācijas izmaksas (rektoru, prorektoru algas, kas ir supermilzīgas). 

Urbis    19:45  |  09.02.2011.

Malacis, KRĀ, KRĀ! Ļoti pareizi pateici! Bet Arnim teikšu - ja nauda paliek lieka- pietiek jau nabadziņu, kam var noziedot. Bet Saeimas deputāti - lai parāda savu valstisko nostāju un atsakās no savām nepamatotajām kompensācijām. Arī algu nav pelnījuši lielāku kā 600-800 Ls 

Kārlis    19:46  |  09.02.2011.

Interesanti par ko tad viņi visi varēs spriest un diskutēt, ja (izņemot Jurševskas k-dzi, kura iepriekš nebija sabiedrībai plaši pazīstama) visi diskusijas dalībnieki ir esošie, bijušie vai izbijušie baņkieri, kuriem sķiet pat satiekoties vārds "konsolidācija" ir "labdienas" vietā! 

Jonas    22:25  |  09.02.2011.

Ieteikums: 1. vajadzēja konsolidēt pēc norādītajiem apjomiem, nevis parādīt ka var vairāk kautko konsolidēt! 2. atlikušo "rezervi" izmantot kā rezervi un reformēt vienu no lietām, kuras prasās pēc reformām. 3. veicot reformu pieļauju, ka iegūtu kautkādus ietaupījumus, ko pielikt varētu pie sociālā budžeta. 4. pieturoties pie šī plāna ņemt nākamo reformējamo iestādi, sfēru vai kas nu pēc plāna vienkāršākais un turpināt iegūstot rezerves aizvien, ko nolikt malā un galu galā noliktu aizdevējiem priekšā paveiktas reformas un varbūt arī kādu "Grantu" iegūtu no viņiem, bet to nevajag izvirzīt par pašmērķi! 

Gunta Leona  gunta.leona@inbox.lv  23:33  |  09.02.2011.

Redzēju, redzēju domburšovu. Kots atkal piesējies cien Domburam, laikam saņēmis kādus "norādījumus no augšas". Tik vai vietā ir kāds, kas var uzdot jautājumu jau iepriekš zinot, ka atbildē nebūs jā vai nē, bet - mēs par to domājam, mēs pie tā strādājam... Tik tālu konsolidējušies, vienprātīgi nekonkrēti atbildot, ka... Es arī gudrāka nepaliku... Kā var konsolidēties par naudas lietām, ja konsolidizācijas nav politiskos jautājumos?... Un manī ir divi neviena pagaidām neatbildēti jautājumi - ja or lats, tad tas ir, ja lats pazūd, tad to atrod kāds cits vai lats "iekrīt zemē". Un otrs - kur tie mistiskie naudas aizdevēji dabū tos miljardus, ko aizdot, paši drukā naudu? 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: