Vai aplaupītajā spēļu zālē bija reģionālā vai „melnā kase”?

Saistībā ar spēļu zāles „Fenikss” aplaupīšanu neatbildēti šobrīd ir daudzi jautājumi – ne tikai par četriem iesaistītajiem policistiem, viņu motivāciju un saistību ar citiem noziegumiem, bet arī par lielo naudas daudzumu, kas atradās konkrētajā spēļu zālē. Uzņēmuma „Alfor”, kam pieder „Fenikss” spēļu zāles, valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns 2.februārī piedalījās publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” un sniedza savas atbildes par inkasāciju veikšanu, skaidrās naudas apjomu, laupītāju motivāciju un nepieciešamību ieviest izmaiņas. J.Zuzāns skaidroja, kā tiek veiktas inkasācijas un kāpēc tiek izmantoti apsardzes kompānijas pakalpojumi, un uzsvēra, ka uzņēmums nekad nav interesējies, kur apsardzes darbinieki strādā citā laikā. Viņš arī pauda viedokli, ka laupīšanas motivācija bija vēlme atrisināt materiālās problēmas.

J.Zuzāns arī apgalvoja, ka naudas daudzums nebija „pārāk liels”, ņemot vērā to, ka reģions aptver aptuveni 200 iekārtas un inkasācija notiek reizi divās nedēļās. To, kāpēc nauda no visa reģiona jāved uz vienu Jēkabpils spēļu zāli, viņš skaidroja ar „reģionālo kasi”. Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns versiju par „melnās kases” iespējamību pamatoja ar to, cik ilgs laiks bija nepieciešams, lai vienkārši saskaitītu naudu, un apgalvoja, ka arodbiedrība ir interesējusies arī pie spēļu zālēs strādājušiem darbiniekiem. A.Augustāns arī solīja iesniegt Valsts policijas priekšniekam iesniegumu ar konkrētiem uzvārdiem, taču viņš nebija ar mieru publiski izskaidrot un pamatot savu versiju jau raidījumā.

Izmaiņu nepieciešamību gan J.Zuzāns nesaredzēja – ne attiecībā uz policiju, ne azartspēļu biznesa regulāciju. Viņš slavēja reģionālo policistu operativitāti un nepiekrita, ka notikušais gadījums būtu simptoms demoralizācijai vai kriminalizācijai policijā, un arī pašreizējā inkasācijas kārtībā īpašus riskus nesaskatīja.

Video: Jānis Zuzāns un Armands Augustāns par to, kāda kase – reģionālā vai „melnā” – bija Jēkabpils spēļu zālē esošā nauda, par veikto laupīšanu, tās motivāciju un godprātīgo policistu darbu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 02.02.2011.)