Valsts valodā nerunājoši deputāti: kādai jābūt procedūrai?

Lēmumprojektu par „Saskaņas centra” (SC) deputāta Valērija Kravcova izslēgšanu no Saeimas viņa nepietiekamo valsts valodas prasmju dēļ Saeima ceturtdien izlēma nodot Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Kāda būs jautājuma tālākā virzība, pagaidām nav zināms, jo virkne politiķu un ekspertu ir norādījuši uz procedūras trūkumu šādu gadījumu risināšanai. 26.janvāra publisko debašu „Kas notiek Latvijā?” dalībnieki atklāja savus piedāvājumus nepieciešamajām regulējuma izmaiņām. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne („Vienotība”) izteica viedokli, ka jāveic grozījumi Saeimas kārtības rullī. Viņa skaidroja savu piedāvājumu kārtībai, kuras secība būtu – deputāti vēršas komisijā, tā vēršas pie Valsts valodas centra (VVC), kas savukārt uzaicina deputātu pārbaudīt valodas lietošanu, negatīva slēdziena gadījumā deputātam dod noteiktu laiku valodu iemācīties, bet, ja deputāts to neizdara, uz Saeimu tiek virzīts lēmums, ko deputātam pēc tam ir tiesības pārsūdzēt. Viņai gan radās domstarpības ar SC Saeimas deputātu Sergeju Dolgopolovu par to, vai attiecībā uz V.Kravcova pašreizējo situāciju attiecināms tiesiskās paļāvības princips un vai izmaiņas, ja tās veiktu, varētu piemērot jau šīs vai tikai nākamās Saeimas laikā.

Tiesa gan, šādā procedūrā I.Čepāne saredzēja lielu problēmu, ja deputāts uz valodas pārbaudi neierodas. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš izteica versiju, ka atbildību par šādu rīcību varētu paredzēt Administratīvo pārkāpumu kodeksā, un arī VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis pauda vērtējumu, ka nav problēmu izstrādāt grozījumus, lai par atteikšanos no valsts valodas lietojuma pārbaudes paredzētu pietiekami lielu sodu.

G.Kusiņš minēja arī atšķirīgu priekšlikumu izmaiņām – noteikt, ka Saeimas komisijās referenti mainās rotācijas kārtībā, līdz ar to agri vai vēlu jebkuram deputātam būtu jārunā par likumprojektu un varētu redzēt, „vai viņš prot, vai viņš neprot”.

Video: Ilma Čepāne, Gunārs Kusiņš, Sergejs Dolgopolovs un Antons Kursītis par to, kādas izmaiņas jāveic un kāda procedūra jāizveido, lai risinātu situācijas, kad deputāti neprot valsts valodu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 26.01.2011.)