Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 29.03.2024.
 
Epopeja ap Saeimas deputātu Valērija Kravcova valsts valodas nezināšanas dēļ, politisko oponentu priekšlikums par viņa izslēgšanu no Saeimas, politiskās nostājas un iespējamie juridiskie scenāriji, un, kontekstā ar šo gadījumu, valsts valodas politika dažādos varas līmeņos – tāds tematikas spektrs ir šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”.
Kaspars  Kaspars@kaspars.lv  11:52  |  26.01.2011.

Man vakardien likās, ka droši zinu, kāds būs šīsdienas knl temats. Es kļūdījos. Šodien, laikam, nav svarīgāka un interesantāka temata par opozīcijas deputāta valsts valodas zināšanām un iespējamo mandāta zaudēšanu. Tik tiešām šāds gadījums tika pieļauts tikai vienreiz ar bēdīgi slaveno Zīgerista kungu. Un jautājums pēc būtības arī ir interesants, proti, vai var atņemt demokrātiski ievēlētam sabiedrības priekšstāvim mandātu dēļ sliktām valsts valodas zināšanām? Turklāt šobrīd sabiedrībā un mediju telpā taču nav neviena cita temata, kas būtu tik aktuāls, ka par to runātu visi. Nav noticis neviens notikums, kas ir bijis unikāls un ne reizi nebijis pēdējos 20.gados. Nav taču šobrīd tāda notikuma, kas pēc būtības skar visu sabiedrības locekļu vitāli svarīgas intereses, kas arī ir viens no jebkuras pasaules valsts valdības pamatuzdevumiem. Vai ne? 

Normis  silk182@inbox.lv  12:50  |  26.01.2011.

Kas, pats Kravcovs būs ēterā? 

Ieva  romuls@apollo.lv  13:18  |  26.01.2011.

Par Kravcovu: laikam neviens tā īsti nav pamanījis, ka naturalizācijai tā visaugstākā valodas prasmes pakāpe nav nepieciešama.Tāpēc nekaitētu kaut kā atrisināt to jautājumu, lai arī naturalizēto gadījumā uzreiz varētu uzzināt, kādas tad ir šī te pilsoņa valodas zināšanas. Īpaši tāpēc, ka deputāti nav vienīgie, kam valoda jāzina labāk, nekā tas nepieciešams naturalizējoties. 

Ieva  romuls@apollo.lv  13:26  |  26.01.2011.

Bet valodas politika kā tāda ir, prasti runājot, galīgā pakaļā,jo viss notiek tāpat kā visās citās jomās- galvenais ir radīt iespaidu, ka visi cītīgi strādā. Emuarizējas, eirājas, krustoforizējas..., aizmirstot, piemēram, ka cilvēki, kas jau bakalaura izglītību iegūst ārzemēs, ir latviešu valodai būtībā zuduši, jo specialitāti līdz ar visu terminoloģiju apgūst svešvalodā....Otra problēma ir vārdnīcu trūkums, kopā ar štruntīgu tulkotāju sagatavošanu- vairums Latvijā izmantoto tekstu ir tulkojumi, taču tulkot jomā, no kuras ne velna nejēdz un par kuras terminoloģiju ir visai aptuvena nojēga.... Un, protams, latviski nerunājošie- ja paprasītu, kā radikāļiem sokas ar angļu valodas apguvi, tad...un mums ir pieejamas grāmatas (lai gan sortiments varētu būt plašāks) un kur nu vēl satelīt-/kabeļtelevīzijas piedāvātas iespējas. Bet kas tiek piedāvāts latviešu valodā? Īpaši, ja ņem vērā, ka krievu valodā tiek piedāvāts viss tas pats un vēl daudz vairāk? Piemēram, es reiz kādā rindā sastapos ar sievieti, kas latviski runāja labi, bet teica, ka latviskajā TV tikvien esot ko skatīties kā Domburu un Dāvidu (sen tas bija).... 

Ivars    14:12  |  26.01.2011.

Savādi, ka šādai problēmai velta tik daudz uzmanības, galu galā, ja viņš ir ievēlēts un vēl divdesmit gadu laikā nav turējis par nepieciešanu iemācīties valsts valodu – tās nu ir viņa paša problēmas – tulks ir jāalgo no paša kabatas un galu galā likumā ir jāparedz tāds punkts, ka deputātam ir jāprot valsts valoda un ja neprot – cik ilgā laikā tā jāapgūst (par saviem, ne valsts līdzekļiem) un ja tas nepatīk ??? nav taču spiesta lieta obligāti jāsēž Saeimā, jo kāds gan labums valstij no tāda kas nekā nesaprot???? 

Krista    14:47  |  26.01.2011.

Vai tiešām šadai tēmai ir vajadzīgs vesels raidījums??? Cik ilgi var malt vienu un to pašu? Tāda sajūta ,ka pie mums ir dzīve īsta paradīze,visi par visu ir apmierināti . Dodu simts punktu ,ka pēc gadiem 7 mūsu valoda nebūs vispār obligāta,jo viss jau pārdots .letiņi ar ģimenēm aizbrauc...sauksim rumāņus,ķīniešus un tadžikus strādāt. Tiem neviens neliks mācīties valodu ...kam tā viņiem??? Vai tiešām visu vakaru vajadzēs klausīties jau tā nodeldētu tēmu??? Skatos raidījumu regulāri ...bet šoreiz laikam būs jāizlaiž...diemžēl ... 

E-d    15:13  |  26.01.2011.

Es vēl saprastu, ja pats Kravcovs atnāktu un tad varētu uztaisīt battlu... bet kāda jēga atkal gudri runāt ne par ko? Vai tad nevajadzēja pacelt politiskās atbildības jautājumu un beidzot paņemt pie dziesmas Mūrnieci? - ustaisīt konfrontāciju Ķuzim ar Mūrnieci un paskatīties, kas par ko atbild! 

mairis    17:35  |  26.01.2011.

Būtu labāk par policistiem parunājuši,daudz aktuālāk! 

Edgars S.    17:44  |  26.01.2011.

Jāni, vai tiešām šovakar TAS IR galvenais jautājums "Kas notiek Latvijā?" Gadījumā, ja amatpersonas NAV spējīgas neko jēdzīgu pateikt, vienlaikus jautājums par to - kas notiek policijā Mūrnieces virasvadībā (jau kuro gadu), paliek atklāts. Vai TIEŠĀM viņas šībrīža POLITISKĀ un REĀLĀ atbildība vienīgi ir "izrakstīt piz..ļus" VISIEM CITIEM? Ja Tev liekas, ka tas ir pārāk "karsts" un neskaidrs jautājums, vecīt, esi zaudējis asumu. Tieši tagad un šobrīd! 

Edgars S.    17:58  |  26.01.2011.

Būšu godīgs - pēdējos 3 - 4 mēnešus Tavu raidījumu paskatījos sākumā 5 - 10 minūtes un ar lielāko prieku pāslēdzu TV uz kādu no citu kanālu. Kaut vai kino. Esi zaudējis "asumu". Tostarp tēmās. Padomā par to. Nopietni. 

apsis07@inbox.lv  18:07  |  26.01.2011.

par ko satraukums? Tie pārējie 99 taču kaut kā savstarpēji saprotas. 

nekas nenotiek!!    18:11  |  26.01.2011.

Atvainojiet dombura kungs..bet tas varbūt interesē jūs ..pašu!!Ja kādreiz Jūsu veidotos raidījumus skatījos ar interesi..tad tagad..labākajā gadījumā..dažas minūtes!!! par ''TUKŠU BAZARU'' ir kļuvis KNL!!!Vieni un tie paši politiķīši melš ''vaigus piepūtuši'' miglu acīs..vieni un tie paši ''speciālisti it visā'' un daži socpartneri ..pūš vienu un to pašu ..migliņu!!! jēga??? atvainojiet = tieši NULLE!!!!!!! (nu ja neskaita honorāru jums....joks!! es neskaitu naudu jūsu kabatā!!! :)) ) 

Jānis Domburs    18:33  |  26.01.2011.

Tiem, kas izsakās par raidījuma temata izvēli. Notikumi Jēkabpilī un jautājumi par policiju, bez šaubām, ir visaugstākā aktualitāte. Tomēr, otro dienu pēc notikuma, kad publiskā informācija vēl ir ļoti sadrumstalota un pirmie viedokļi lielākoties ar atrunām par informācijas trūkumu, bet par kādām konsekvencēm nav skaidrības pat versiju līmenī, būtu svarīgi nošķirt, kas medijos izdarāms ziņu un izpētes, bet kas - analīzes un debašu formātā. Mediji gana labi dara, ko līdz šim var pagūt. Un tas neizslēdz, ka šī tematika būs nākamā vai turpmāko "Kas notiek Latvijā?" temats. Savukārt tiem, kuriem valsts valoda savas valsts parlamentā nešķiet gana nozīmīgs temats... Bez komentāriem, katram Latvijas pilsonim, protams, ir brīva izvēle, kas notiek viņa galvā un sirdī... JD 

Edgars S.    18:51  |  26.01.2011.

Skaisti. Paskaidroji man, ka ES neesmu savas valsts, kā lai labāk to pasaka, patriots, vai ne? Jo man tiešām šobrīd šķiet, ka "bazārs" par Satversmē "neietvertu" normu šķiet idiotisms. Tostarp, kad pirms gadiem 4 rakstīju, ka ar Saskaņas Centru BŪS jārēķinās nopietni, mani dažs labs mans priekšnieks izņirdza, ka maz neliekas. Un šodien? Ko noskaidrosiet? Jāgroza Satversme? Letiņi dodās prom no Tēvzemes no tā mazāk? Tas skan pārāk piezemēti, utilitāri? Tad kam tā Latvija domāta? Piedod, Jāni, šoreiz teikšu nelatviski - "zažralsja starik". Tas pasaka to, ko domāju - jūs "ūdensgalvā" nopietni esat sagājuši sviestā, jo nevēlaties redzēt to, kas notiek ārpus tās. Jā, es tur dzīvoju, laukos, tā IR mana ikdiena, un to, kādā valodā runās tādi sū.... "kravcovi" nav galvenais, lai neaizbrauktu mani atlikušie kaimiņi. Tev varbūt liksies skumji, bet arī man IR gluži vienalga kādā valodā runā MANAS SAEIMAS deputāti. Galvenais, kādus lēmumus viņi pieņem. Un, ja tas šobrīd šķiet virzīts uz krievijas pusi, tad pie tā vainīgi "kravcovi"? Vi tomēr tie "īstenie" bāleliņi pirms tam? 

Edgars S.    19:01  |  26.01.2011.

Atļaušos tomēr uzsvērt vēlreiz - vai šīs vakars nebija ĪSTAIS, lai uzsvērtu ministra POLITISKO atbildīnu? Vēl jo vairāk, ja Vienotības partijas līdz šim to pieprasīja no citiem. Un šoreiz? Gara vājums? Jāni, vēlreiz - švaks pulveris. Esi sācis baidīties. Agrāk tāds nebiji. Nopietni. 

Kārlis    19:40  |  26.01.2011.

Vai tiešām nav nekā cita par ko diskutēt kā vienīgi kāda deputāta izglītības limeni, kaut arī tas būtu valsts valodas zināšanas. Tauta Kravcivu ir ievēlējusi Saeimā, Satversme par valoda nezināšanu neparedz deputātu izslēgt no Saeimas, bet VL hunveibini tracina tautu, lai celtu savu reitingu. 

Jānis    19:47  |  26.01.2011.

Pilnīgi piekrītu Edgaram S. Tāda sajūta, ka J. Domburs pēdējā laikā ir mainījis orientāciju un iestājies VL branžā. Laimīgu taciņu, bet tikai ne par manu un citu nodokļu maksātāju naudu! 

Agris    20:25  |  26.01.2011.

Loti pareizi!!!Iesaku nākošajam raidījumam ļoti aktuālu tematu: diskusiju par sāls maisījuma proporciju uz ielām. Un nav ko pievērst uzmanību tādiem sīkumiem kā laupīšana Jekabpilī jeb vēl vairāk par kaut kādām tur kompensācijām! 

Liene  liene.cipule@inbox.lv  20:43  |  26.01.2011.

Saprotu, ka likums neļauj rīkoties konkrēti ar šo deputātu un uz sitienu. Bet ir jautājums - ja jau pieļaujam vienu, kas nezin latviešu valodu saemā, tad teorētiski pieļaujam, ka visi simts to nezin.... Ka tad varētu pieņemt likumus? Pakārt nē, apžēlot! Pakārt, nē apžēlot! Diez kuru atbildi izvēlētos pilsonis Kravcovs:)) 

Dzintars    10:11  |  27.01.2011.

Latvieši paši bēg prom no Latvijas, bet šie klauni vēl turpina cīnīties pret krieviem. Labāk būtu diskutējuši kā 10 000 jauniešus noturēt šeit, nekā par vienu, kurš pa lielam neko neietekmē. Kauns visiem dalībniekiem un vadītājam. 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: