Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 20.04.2024.
 
Scenāriji ģimenes valsts pabalstu izmaiņām, šo izmaiņu pamatojums un jēga budžeta taupības, demogrāfijas un ģimenes politikas kontekstā, starp starptautisko aizdevēju prasībām un pašmāju politiķu lēmumiem – tā ir šīsnedēļas „Kas notiek Latvijā?” debašu tematika un spektrs.
1-20 ; 21-40 ; 41-41 ;
L.    03:42  |  19.01.2011.

Tā kā manā ģimenē aug četri bērni, esmu ļoti norūpējusies par to, lai šis pabalsts tiktu saglabāts. Ja kāds nicīgi novīpsnā par šo visnotaļ simbolisko 8 latu valsts atbalstu bērnam, tad mums šā pabalstu atņemšana nozīmētu zaudētus 32 latus mēnesī. Uzskatu, ka būtu nepareizi pabalstu "piesaistīt" trūcīgo statusam. Ir gana daudz cilvēku, kuri maznodrošinātā statusu nevar iegūt formālu iemeslu dēļ (īpašumi), lai gan ienākumi ir pietiekami mazi, lai palīdzība būtu saņemama. Vēl arī šā pabalsta atņemšana šādām ģimenēm būtu liels zaudējums. Otrkārt, ir maznodrošināto kategorija, kuri vienkārši parazitē uz sociālajiem pabalstiem, bez jebkādas vēlmes kaut ko mainīt savā dzīvē, turklāt bieži vien pabalsti vienkārši tiek notriekti, ne izmantoti bērnu vajadzībām. No raidījuma dalībniekiem, kas pārstāv valdības viedokli, es ļoti vēlētos dzirdēt atbildi arī uz jautājumu, kā ir plānots (ja vispār ir) sniegt atbalstu daudzbērnu ģimenēm. Faktisku atbalstu, nevis tikai deklaratīvā līmenī. 

Barikāžu dalībni  pastarsandris1@gmail.com  08:33  |  19.01.2011.

Vai tas nav pirmais signāls ka valdība netiek ar savu darbu? Ja pēc budžeta pieņemšanas pagāja tik pāris nedēļas bet budžetā jau problēmas. Kas notiek valdībā un kas tas par budžetu? Kad valdība sāks strādāt? Vai nebūtu laiks reformām jo to vēl nav bijis un sākt ar progresīvo nodokli nevis uzreiz ķerties pie pensionāriem un bērniem. Laiks būtu sākt strādāt nevis sevis labā bet tautas jo jūs ievēlēja tauta. P.S. Varbūt laiks jaunām barikādēm? 

papus  gudriniece33.inbox.lv  11:53  |  19.01.2011.

kam vēl jānotiek latvijā lai mūsu politiķi pamostos un sāktu domāt un strādāt kad beidzot pienāks tas brīdis ka pie varas esošie nedomās par savu kabatu un savu krūmu partijas labumiem.es labprāt kādu no šiem lēmējiem adoptētu uz kādu nedēļu lai viņi redzētu kā dzīvo ģimene ar septiņiem bērniem nu nav vairāk nekā ko no mums paņemt .kāpēc cilvēkus dzen projām no dzimtenes nu nav šeit kalifornija lai isturētu šādus nodokļus un ierēdņu daudzumu. 

RUTA    12:26  |  19.01.2011.

Gribētu sadzirdēt kaut vienu valdības vai saeimas darboni kurš arī būtuar mieru solidarizēties AR MUMS TIEM APGRAIZĀMAJIEM, kaut kā nav dzirdēts ka arī viņi būtu ar mieru kaut vai no kā atteikties,bet redziet šamējiem viss pienākas...vienkārši bezcerība... 

maate    13:12  |  19.01.2011.

nav jau Kalifornija un arii nebuus. Paardodiet iipassumus un dziivojiet taalaak zalli.Cik nozzeelojaama taa cciksteessana 

Anda Burve-Rozīt    14:08  |  19.01.2011.

Kāpēc nevar pabalstu par bērnu piešķirt vistaisnīgākajā un valstiski saprātīgākajā veidā: kā nodokļu atlaidi vecākiem? Vadīties pēc ienākumu līmeņa ģimenē Latvijā ir pilnīgi nepareizi. Labi zinām, ka mūsu apkaunojošajā ēnu ekonomikas karaļvalstī nabadzīgā vai mazturīgā statusu dabū tie, kuri reāli nemaz tādi nav. Tātad, šādā veidā piešķirti pabalsti ir bezatbildīgi zemē nomesta valsts nauda. Nedrīkst arī vadīties pēc bērnu skaita ģimenē, jo tas ir diskriminējoši. Viens bērns tāpat ir jāuztur, kā trīs vai pieci bērni. Viena bērna vecāki tāpat ir nodokļu maksātāji, kā trīs vai piecu bērnu vecāki. Viens bērns tāpat pieaugot balstīs valsts tautsaimniecību kā trīs vai pieci. Jā, izdevumi par vienu bērnu, iespējams, ir 3 - 5 reizes mazāki kā daudzbērnu ģimenēs. Bet tāpēc jau arī pabalsts tiek rēķināts nevis visām ģimenēm vienāds, bet par katru bērnu. Daudzbērnu ģimenes saņem attiecīgi X reizes vairāk kā viena bērna ģimene. Latvijā vidēji mēnesī bērns (bez ekstrām) izmaksā 230 - 270 latus. Tad nu ierēdņi var parēķināt un pareflektēt, kas ir 8 latu pabalsts pret visiem bērna izdevumiem. Taču 8 lati, protams, IR nauda. Arī normāli pelnošiem vecākiem. Gadā t.i. 96 lati. Es vēlos, lai man šos 96 latus valsts iedod nodokļu atlaides veidā. Savukārt, tie, kas valstij nodokļus zog, lai nesaņem neko. Nav pelnījuši. Lai uztur savus bērnus no tās nelegālās naudas, ko stūķē savās kabatās. 

Daina    14:21  |  19.01.2011.

Ieteikums noņemt pabalstu un to koriģēt ģimenēm ar bērniem ar nodokļu palīdzību,ir vienkārši bezatbildīgi,lai neteiktu vairāk.It kā b/d rindās nebūtu cilvēki ar bērniem.Viņiem jau nav no kā ņemt tos nodokļus!Un uzskats,ka laukos visi ir dzērāji un "noplītē"šo pabalstu ,ir stipri greizs.Daudzām ģimenēm šie 8 ls ir veselu nedēļu maizītes nauda tiešā nozīmē.Dzirdot Viņķeli(nekā personīga)runājam par šiem jautājumiem "uzskrien" drebuļi-kā var redzēt tikai skaitļus un neredzēt zem tiem cilvēkus. 

Laura    14:47  |  19.01.2011.

Raidījuma veidotāji - lūdzu izlasiet! Esmu topošā māmiņa. Lēmumu par bērna laišanu pasaulē pieņēmu ar trīcošu sirdi. Esmu 80.gadu bērns, absolūti lielākā daļa manu pazīstamo vienaudžu tuvākajos gados neplāno bērnus, jo tos vienkārši nav par ko uzturēt. Izvēloties bērnu es arī daudz ko zaudēju - man bija ļoti laba alga, tagad - pabalsts ar griestiem, darba vieta nesaglabāsies, jo 1,5 gada vecumā vieta dārziņā nebūs. Grūtnieču aprūpe Latvijā (reālā) ir par maksu (es jau izbaudīju un izlamājos gan ar VNC gan ar VM, kur man lika saprast, ka par velti tikai siers slazdā), dzemdības izmaksā vājprāta naudu arī bez ekstrām. Zinu nabadzīgas meitenes, kas otrā dienā pēc dzemdībām aizmuka no dzemdību nama, jo nav naudiņas pat par palātu samaksāt. Bērnu precēm veikalos ir ārprātīgas cenas, visi attīstības pulciņi par maksu, sporta nodarbības par maksu, mūzikas un mākslas skolas par maksu (es domāju- jāpērk instrumenti un mācību materiāli - krāsas u.c.). Lai pirmklasnieku aizsūtītu uz skolu 1.septembrī apģērbs + mācību grāmatas, burtnīcas, soma, u.c. maksā vismaz 100Ls. Kāda runa par kaut kādiem 8 Ls???? Lūdzu, lūdzu, dārgie raidījuma veidotāji un Jāni, beidzot saprotam, ka Latvija nav vienīgā valsts pasaulē. Mēs esam ES, tad mums arī jācenšas sasniegt ES līmeni arī ģimeņu un bērnu atbalstam! Ir laiks paskatīties vismaz Eiropas statistiku - kādi ir pabalsti citās Eiropas valstīs, kaut vai Baltijā, kādi ir citi atbalsta pasākumi bērniem citās valstīs. Cik naudas citas valstis tērē skolas inventāra sagādei, bērnu sportam un attīstībai, transportam (bezmaksas sabiedriskajam), bērnu medicīnai u.c. Es gribētu dzīvot šajā valstī un laist pasaulē vairākus bērnus, bet skatoties uz visu kas notiek pārņem bezcerība. Šī valsts grib nodīrāt man pēdējo ādu nodokļu veidā (vienmēr esmu tos godīgi maksājusi), taču vietā man un manam bērnam tā negrib dot neko! Es tiešām negribu aizbraukt, bet vīram, ārstam, vakar atkal zvanīja no Anglijas un piedāvāja darbu. Noliekot klausuli viņš paskatījās uz mani tik skumjām acīm, noglaudīja vēderu un teica klusām:''Tad jau redzēsim...'' 

Alīna  catorse@delfi.lv  14:58  |  19.01.2011.

Man ir komentārs par Bezbērnu nodokli. Vai tie jaunieši un pieaugušie Latvijas iedzīvotāji, kas ir darba attiecībās ir vainīgi, ka nav sakārtojuši vai nav izdevies nokārtot savu personīgo dzīvi? Turpat paliek arī jautājums par veselību, vai valdība taisās atbrīvot no nodokļa nomaksas tos, kuri ir vienkārši neauglīgi? Domāju, ka tā ir absurda nodokļa ieviešana, kas vērsta uz valdības demogrāfiskās politikas popularizēšanu. Ne velti Zatlera kungs Jaunā gada runā aicināja tautu "vairoties" visu nākamo desmitgadi, nevis izteica cerību un plānus kā stabilizēt ekonomisko situāciju Latvijā. Žēl, ka valdība sākotnēji nenodrošina mūs ar pienācīgu darbu un atalgojumu par to, bet mudina laist pasaulē savas atvases nabadzībā. 

papus  gudriniece33@inbox.lv  15:05  |  19.01.2011.

šeit atkal uzpeld lielie naivie cīnītāji par savu ne mūsu kopējo taisnību.pietiek katram to segu vilkt uz savu pusi -saplīsīs.es jau varētu pārdot savu māju un pārcelties uz to pašu uk un ticiet mums ar 7 bērniem pat nevajadzētu īpaši daudz strādāt lai dzīvotu daudz labāk nekā latvijā .laikam esmu ne visai gudrs ka dzīvoju un cīnos par dienišķo maizi šeit latvijā.un vēl par nodokļiem reāli tos maksājam mēs visi vienādi bet vajadzētu būt tā ka no lielākiem ienākumiem arī vairāk jāpadalās.godīgi sakot es nekad tā īpaši nēsmu rēķinājies ar tiem 8 latiem par bērnu jo pārtikai vien dienā aiziet 15-20 lati un kur vēl visi pārējie izdevumi .tad sanāk ka man vienam jāmaksā nodokļi par 7 reizēm vairāk salīdzinoši ar ģimeni kur ir 1 bērns .es nesūdzos vienkārši zināšanai. 

aldis    15:29  |  19.01.2011.

Starp daudzajām muļķībām, kuras nācies dzirdēt pēc neatkarības atgūšanas, demografiskās situācijas uzlabošanas sasaiste ar pabalstu lielumu pārspēj visas pārejās. Paskataties apkārt - pasaule kopumā cieš no pārapdzīvotības, kurā nebūt nav vainojami milzīgie pabalsti. Paskatieties uz pabalstu līderi Eiropu - izmirst. Paskataties uz sociālā budžeta līderi starp Baltijas valstīm Latviju - demografija vislielākajā bedrē. Paskatieties uz latviešiem vēstuirē - kad tauta atjaunojās pēc mēra gadiem, nekādu pabalstu nebija. Ne valstij jābalsta ģimene, bet vecim. Ja valsts ar saviem nodokļu piedzinējiem veci pastumj maliņā, bet dāma dodās dubultā laulībā gan ar veci un valsti, vai varbūt tikai ar valsti, tādas ģimenes nākošos ģimenes galvas nereproducē, bet tikai vīrieša parodijas, kuri ne ģimeni spēj apgādāt, ne savu valsti pienācīgi sargāt. Protams, ja situācija ir gadiem čakarēta, tad pabalsts liekās pēdējais glābiņš un politiķiem ēsma, ar kuru balsis zvejot. Tikai tā ir ilūzija, ka tādā veidā demografiju saglābsim. Te vispirms būtu jāizpēta, jāpadomā ar vēsu prātu un tad jārīkojas. Visvairāk tieši mums, latviešiem, jo tās nav lielo nāciju problēmas. Izpratnes ievadam zīmīgs fakts. Ebrejiem vislielāka dzimstība tika novērota Gazas sektorā, kur 10-12 bērnu ģimenes nebija retums. Tas ir vispār zināms fakts, ka tautas demografija cieši saistīta ar tautas nacionālo interešu aizstāvību. Tad vecis savas dāmas acīs var justies kā vecis un viss notiek. To saka tēvs, kuram pašam trīs meitas izdodamas. 

Anda    15:58  |  19.01.2011.

Daina, bērnu pabalstu pārcelt uz nodokļu atlaidēm ir tieši valstiski un atbildīgi. Vecākiem ir jāstrādā un jāmaksā nodokļi, lai bērniem būtu par valsts naudu izglītība un veselība. Nevis jāsēž uz pabalstiem. Un nodokļu atlaide ir ļogi labs veids, kā atbalstīt ģimenes. Piemēram, ja 1 bērna un 3 bērnu tēvs abi pelna 4800 latus gadā, tad 1 bērna tēvam valsts atmaksā nodokļos 96 latus gadā, bet 3 bērnu tēvam 288 (96 reiz 3). Resp. pabalsta nauda atgriežas ģimenes budžetā caur nodokļa atlaidi. Mums tā patīk skatīties uz Skandināviju, Angliju, bet tur nevienam pat prātā nenāk nodokļus nemaksāt. Tāpēc viņi dzīvo kā viņi un mēs ar saviem 47% nemaksātāju - kā mēs. 

Daina to Andai    17:15  |  19.01.2011.

Nav jau runa par to,ka ilgtermiņā tādā veidā(ar nodokļiem)šo jautājumu nevarētu risināt,bet dotajā momentā,kad bezdarba līmenis ir tik augsts-daudzas ģimenes tiks vēl vairāk pagrūstas bedrē.Nebūt neatbalstu tos,kas pieraduši dzīvot uz pabalstiem un tekoši kliegt-BET MAN TAČU PIENĀKAS!Un latvijas robežas nebeidzas pie Rīgas,arī laukos vai mazpilsētās dzīvo cilvēki,kurās darba iespējas ir stipri mazākas par Rīgā dzīvojošo iespējām.Un ne jau visas mazākas pilsētas var attīstīties kā Ventspils-kur tiešām daudz domā par jaunām darba vietām un pilsētas iedzīvotājiem.Un ticiet man,ir nedaudzi,kuri jūtas labi ,būdami bezdarbnieki.Un vēl-ne katrs var būt biznesmenis vai pašnodarbinātais-mēs katrs esam ar savām spējām un varēšanām un nebūt neuzskatu,ka pret zemāku darbu prasmju darītājiem būtu jāatiecas ar nicinājumu.Pati ar esmu strādājusi Dānijā(sezonas darbā) un zinu,kāda attieksme ir pret nodokļiem un to maksātājiem,tur strādnieks ir cieņā un nedod dievs liks pastrādāt,kaut 10 min ilgāk par darba laiku-pirmā reizē soda nauda un nākošreiz licence attā.Un kam vairāk naudiņas,tas arī lielākus nodokļus maksā.Ar to arī būtu jāsāk šeit un tad nevajadzēs pie katriem "8" ls šķelt matus. p.s.Arī šeit ir tā laime strādāt dāņu uzņēmumā-tā kā ar nodokļiem viss kārtībā un darba devēja attieksmē pret strādniekiem-arī. 

Inga    17:20  |  19.01.2011.

Man šķiet, ka pabalsta saņēmējus dalīt pēc bērnu skaita ir visnotaļ bezatbildīgi un diskriminējoši pret tiem, kam ir tikai viens bērns un kuri dažādu apstākļu dēļ vairāk bŗnus neplāno. Tāpat ir aizskaroši dzirdēt plānus, ka maznodrošinātajiem vajag un pārējiem nē. BET - konkrētā pabalsta izmaksa pati par sevi slēpj jau šobrid iespējas ietaupīt. proti, likumā ir noteikts, ka pabalsts tiek izmaksāts bērniem līdz 15 gadu vecumam un pēc tam - gadījumos, ja viņš iet skolā. Bet pabalsta izmaksas ilgums jebšu termiņš ir viens no veidiem, kā patiešām varētu ietaupīt valsts naudiņu. Proti, tos var CIETI maksāt līdz 15 gadu vecumam un basta, vai arī maksāt, piemēram, līdz brīdim, kamēr bērns sasniedz 7, 10, 12 gadu vecumu. Cik nu budžets atļauj. Tā būtu godīgāk. protams, otrs variants ir deletēt pabalstu vispār un palielināt nodokļu atlaides par vienu apgādājamo vai ieviest papildus atlaides konkr1eti par bērnu. Un vēl gribu piebilst, ka šajā pēckrīzes laikā arī 8 ls ir pietiekami liela nauda bēra tēriņiem. Piemēram, par šo naudu skolnieks VAR - vai nu nedēlu vai pusotru ēst pusdienas skolā (ja tās maksā ls 1 - Ls1,5 par reizi), vai nu Rīgā iegādāties mēneša biļeti transportam vienā maršrutā (maksā 7,8Ls), vai arī dažas reizes aiziet uz kino (atkarība no kinoteātra un laika), vai nu izlietot šo naudu skolai vajadzīgo kancelejas sīkumu iegādei. Un tas nav maz. 

Beatrise  beatriseozola@inbox.lv  21:21  |  19.01.2011.

Vairumam cilvēku kopš 2008.gada algas ir samazinātas par ~50%, bet jau pirms algas samazināšanas, lai nodrošinātu ar iztikas līdzekļiem sevi un savus ģimenes locekļus bija spiesti strādāt vairākās darba vietās. Ņemot vērā, ka tomēr cilvēku ikmēneša ienākumu ir lielāki par Ls 90, viņiem nepienākas trūcīgas personas statuss, bet faktiski viņi nesaņem izdzīvošanai nepieciešamo, valstī oficiāli noteikto iztikas minimumu 169,41 Ls/mēnesī. Liels atspaids šīm ģimenēm ir ģimenes valsts pabalsts. Lūdzam saglabāt šo pabalstu. 

Raimonds  ramino@tvnet.lv  21:26  |  19.01.2011.

Es domāju, ka var atrast daudz citas alternatīvas, kur samazināt, neaiztiekot ģimenes valsts pabalstus vai pensijas. 

jānis  joonc@apollo.lv  21:46  |  19.01.2011.

šad tad saka,ka pirmais bērns par tēti,otrais par mammu,trešais Latvijai.Mūsu valstī iedzīvotāju skaits strauji sarūk.ierosinu par pirmo un otro bērnu maksāt simbolisku pabalstu-kā tagad,bet par trešo maksāt iztikas minimumu,jo tas ir bērns kas dod iedzīvotāju pieaugumu unvalsts parādītu savu attieksmi darbos.protams par nākamajiem bērniem arī 

dainis  dainis@yahoo.com  21:48  |  19.01.2011.

bērni ir nākotne, pensionāri - elektorāts. 

iveta    21:49  |  19.01.2011.

Ko lai dara mamma,kas viena audzina bērniņu???Par vientuļajām mātēm VISPĀR netiek runāts...laikam jau sociāli nelabvēlīgais kontingents...skumji... 

Pēteris  peteriskrievs@inbox.lv  21:58  |  19.01.2011.

Viņķeles kumdzei vajadzētu beigt nodarboties ar demagoģiju un savilkt savu jostu, nevis censties atņemt ģimenēm jau tā nelielo valsts atbalstu. 



1-20 ; 21-40 ; 41-41 ;
Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: