60 miljoni no ēnu ekonomikas – drosme vai šaušalīgs stils?

Gatavojot 2011.gada budžeta projektu, valdība paredzēja nākamgad no ēnu ekonomikas iekasēt 15 miljonus latu. Taču 13.decembra sēdē valdība nolēma likumprojektu papildināt, paredzot, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir „jānodrošina” papildu ieņēmumu iekasēšana 45 miljonu latu apmērā, realizējot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, šo summu gan neskaitot konsolidācijā. 15.decembra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” skanēja kritika par to, ka bez „burkāna” un ar esošo ēnu ekonomikas apkarošanas plānu, kura termiņi turklāt netiek ievēroti, 60 miljoni latu nebūs sasniedzami, bet premjera partijas biedre apgalvoja, ka VID rīcības plānā ir nomainījušās dažas lietas. No sēdes protokolā rakstītā nav skaidrs ne tas, uz kādu pasākumu rēķina naudu plānots iegūt, ne tas, kāpēc papildus iekasējamais apjoms ir tieši 45 miljoni latu. Diemžēl skaidrību nevarēja gūt arī no atbildēm raidījuma laikā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle lēmumu nodēvēja par „šaušalīgu stilu” un atgādināja, ka ēnu ekonomikas apkarošanas plānā vajadzēja pasākumiem pretī iezīmēt no tiem iegūstamos resursus. „Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele ironizēja, ka papildus naudu var dabūt „ar drosmi”, bet pēc tam skaidroja, ka VID rīcības plānā „nomainījās dažas lietas, uz ko prognoze par iespēju iekasēt no ēnu ekonomikas ir palielināta”. Publiskas informācijas par šo gan nav.

Citiem dalībniekiem bija atšķirīgas versijas, ko patiesībā nozīmē 45 miljonu latu uzstādījums. E.Egle pauda pārliecību, ka VID domā palielināt ieņēmumus nevis no ēnu ekonomikas, bet no tiem, kas nodokļus vēl maksā, „Saskaņas centra” Saeimas deputāts Igors Pimenovs savukārt domāja, ka protokols ir uzdevums Finanšu policijai strādāt „vēl čaklāk”, bet „Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis un „Par Labu Latviju!” valdes loceklis Mārtiņš Zemītis šo summu vispār apšaubīja. E.Cilinskis norādīja, ka apvienība ieteica ieņēmumu daļu palielināt tikai kompleksā ar pievienotās vērtības nodokļa necelšanu, un M.Zemītis norādīja, ka kopumā 60 miljonus latu varētu „paņemt” tikai gan ar „rungu”, gan „burkānu”.

Bez tam būtiski piebilst, ko norādīja arī E.Cilinskis, ka pat esošā ēnu ekonomikas apkarošanas plāna termiņi netiek ievēroti. Plāns paredz, piemēram, līdz šī gada 1.oktobrim izstrādāt koncepciju vienreizējam pasākumam par soda naudas un nokavējuma naudas dzēšanu tiem uzņēmējiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu pamatparādu (tā saucamā nodokļu amnestija) un līdz 1.novembrim izstrādāt koncepciju, izvērtējot iespējas izveidot uzticamo uzņēmēju jeb tā saukto „balto sarakstu”.

Video: Elīna Egle, Ilze Viņķele, Igors Pimenovs, Einārs Cilinskis un Mārtiņš Zemītis par cīņu pret ēnu ekonomiku un no tās iegūstamajiem papildus ieņēmumiem. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 15.12.2010.)

Ministru kabineta 2010.gada 13.decembra sēdes protokols

Pasākumu plāns ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.-2013.gadam