Vairāku gadu budžeta vīzija šobrīd – vērtīga vai bezjēdzīga?

Valdības politiķi pauduši vēlmi 2011.gada budžeta projekta paketi Saeimā iesniegt jau nākamajā nedēļā, tomēr 1.decembra publiskās debates „Kas notiek Latvijā?” liecināja, ka organizāciju un pašvaldību pārstāvji ar politiķu ieplānoto darba apjomu vai kvalitāti nav mierā. Kas valdībai vēl jāizdara nākamajā pirmdienā un kas – līdz Ziemassvētkiem? Kas jādefinē attiecībā uz vidēju termiņu un kāpēc to nevarētu reāli izdarīt tūlīt?

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme – Grende palika pie pozīcijas, ka darbaspēka nodokļus un PVN nedrīkst celt, piedāvājot pirmdien iesniegt priekšlikumus saprātīgiem un ilgtspējīgiem izdevumu samazinājumiem. Finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība”) tomēr nesolīja, ka tādā gadījumā nodokļus necels. Viņš gan apgalvoja, ka „diskutēt” varēs, tomēr neizteica gatavību tāpēc aizkavēt budžeta virzīšanu Saeimā 1.lasījumam. Ž.Jaunzeme – Grende arī vēlējās pie budžeta paketes redzēt strukturālo reformu sarakstu nozarēs, un ministrs izteica domas, ka no viņu puses būs šāds piedāvājums.

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tehnisko problēmu jautājumos Aino Salmiņš uzsvēra, ka jābūt scenārijiem vismaz trīs jomās – izdevumu samazināšana, strukturālās reformas un vidēja termiņa budžets. Pašvaldību pārstāvji pievērsās arī praktiskākiem jautājumiem – A.Salmiņš un Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs uzsvēra Eiropas Savienības fondu apguves paātrināšanu, bet Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs un Lielo pilsētu asociācijas prezidents Leonīds Salcevičs pievērsās arī izmaiņu nepieciešamībai iepirkumu sistēmā, kas ir „bremze”.

Taču fundamentālu jautājumu skāra Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas padomes loceklis Ingus Rūtiņš. Viņš pauda viedokli, ka trīs nedēļās līdz Ziemassvētkiem lielākā vērtība būtu paskatīties piecu līdz desmit gadu periodā uz priekšu – noteikt vērtības, stratēģiskos plānus un taktiskos risinājumus, rezultātā iezīmēt nākamo gadu budžetus nevis ciparu izteiksmē, bet vīzijas līmenī. Taču A.Vilks uzsvēra, ka vidēja termiņa plāns nav sagaidāms tūlīt, jo pašreizējā dinamiskajā situācijā „tie skaitļi tik un tā būtu jāpārtaisa”. Bet tas neatbild uz jautājumu, vai valstij nebūtu derīgi un pat nepieciešami arī bez visiem skaitļiem definēt vismaz skaidru vīziju turpmākajiem gadiem.

Video: Žaneta Jaunzeme – Grende, Andris Vilks, Ingus Rūtiņš, Aino Salmiņš, Juris Šulcs un Leonīds Salcevičs par to, kas jāizdara nākamnedēļ un līdz Ziemassvētkiem saistībā ar budžetu, reformu plāniem un vairāku gadu vīziju. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 01.12.2010.)