Vilnīša-Strīķes-Vilka trīsstūris un korupcija

Pēc ilgstošas pretēju viedokļu un pretenziju apmaiņas neklātienē, sarunām un lemšanas aiz slēgtām durvīm, atbildīgās amatpersonas piekritušas šīvakara „Kas notiek Latvijā?” publiski iztirzāt situāciju Korupcijas novēršanas apkarošanas birojā, iespējamos risinājumu scenārijus, argumentus un kritērijus. Lai kā varētu spriest par nepieciešamību konfliktus KNAB neizvērst publiskajā telpā, tomēr nu jau šis temats neapejami ir arī sabiedrisks un politisks, ne vien institucionāls. Pirmkārt jau tāpēc, ka korupcijas problemātika ilggadīgi Latvijā ir viena no sabiedriski aktuālajām un valstiski nozīmīgajām tēmām, un tieši KNAB ir pamatpienākums, protams, sadarbībā ar citiem likumsargiem, šo problēmātiku mazināt. Otrkārt, par iespējamām izmaiņām KNAB tiek lemts premjera līmenī, kas jau pats par sevi ir uz robežas starp valsts pārvaldes un politiskiem lēmumiem. Treškārt, uz šīs pašas robežas ir situācijas KNAB, iespējamo izmaiņu, sūdzību un vadītāja darbības tiesiskuma vērtēšana starpinstitūciju komisijā un iztirzāšana Saeimas komisijā, kas notika vakar. Dažādu atsevišķu politiķu un sabiedrisko aktīvistu izteikumus un aicinājumus pat sīkāk neuzskaitot. Protams, aktualitāšu spektrā valsts budžeta tapšana šo jautājumu uz brīdi aizēnojusi, bet noteikti ne mazinājusi. Īpaši jau, atceroties gadiem ilgo un komplicēto vēsturi ap KNAB tapšanu un tā vadības maiņām.

Aci pret aci noskaidrot dažādu apgalvojumu un pārmetumu patiesumu un pamatotību, kā arī meklēt robežas starp personiskajām subjektīvajām pozīcijām, Normunda Vilnīša, Jutas Strīķes un Alvja Vilka profesionālajām kvalitātēm, KNAB darbības efektivitātes kritērijiem, likumību, lietderību un taisnīgumu, kā arī politiskiem mērķiem un interesēm - tie ir publisko debašu pamatuzdevumi. Jo gan KNAB vadības „trīsstūra” un citu amatpersonu personiskām nostājām, gan institucionālai konjunktūrai, gan politikai vajadzētu būt pakārtotai virsuzdevumam par efektīvāku korupcijas apkarošanu un novēršanu.

Raidījumā piedalīsies:
Valdis Dombrovskis, Ministru prezidents, politisko partiju apvienība „Vienotība”
Normunds Vilnītis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks
Juta Strīķe, KNAB priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos
Alvis Vilks, KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos
Ainars Latkovskis, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, politisko partiju apvienība „Vienotība”
Kārlis Seržants, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sekretārs, Zaļo un zemnieku savienība
Arvīds Kalniņš, Starpinstitūciju komisijas priekšsēdētājs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors
Iveta Kažoka, sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētniece
Ilze Dravniece, KNAB arodbiedrības priekšsēdētāja

Raidījuma sākums plkst. 21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem - knl@knl.lv