Kas jāizdara divos gados, lai nesamazinātu pensijas?

No nodokļiem līdz valsts parādam, no strukturālajām reformām līdz pensijām un pabalstiem, no valsts pakalpojumiem līdz valsts uzņēmumu vadībai un sākumdeklarēšanās ieviešanai – šādā spektrā atbildīgie un eksperti 10.novembra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” izteica vērtējumus tam, kas tuvāko gadu laikā valstī ir jāpaveic, lai Latvija attīstītos pa pozitīvā, nevis negatīvā scenārija ceļu. Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka mums ir jāfokusējas uz nodokļiem, „kurus mēs varam iekasēt”, un skaidroja, ko tas praksē nozīmē. Viņš arī uzsvēra, ka 2012.gads ir pēdējā iespēja uztaisīt kaut kādas strukturālas reformas, pretējā gadījumā „noteikti runāsim par pensiju samazināšanu”. „DnB NORD Banka” ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš sacīja, ka ir jāaptur valsts parāda pieaugums, kas būs iespējams līdz nākamā gada beigām. Viņš pauda viedokli, ka pensiju samazināšana arī 2012.gadā nebūs drauds, tiesa, ar atrunu – „ja mēs aktīvi strādāsim”. „SEB banka” makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis savukārt norādīja uz reformu turpināšanu veselības un izglītības sistēmās, bet arī izteica viedokli, ka sociālais budžets turpmākos divus gadus prasīs diezgan būtiskas izmaiņas un, visticamāk, būs jāpārskata pabalsti.

Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns pievērsās valsts pakalpojumiem vēl plašākā nozīmē – viņš pauda uzskatu, ka valsts sektoru pašreizējā veidā nodokļu maksātāji uzturēt nevar un viņus arī neapmierina sniegtie pakalpojumi. Viņš redzēja divus izvēles ceļus – vai nu „beidzot apzināties, ko mēs varam atļauties”, atsakoties arī no vēlamiem pakalpojumiem, ko atļauties nevar, vai arī mēģināt visus esošos pakalpojumus paveikt ar mazākiem finanšu resursiem. Viņš pats gan nepiedāvāja konkrētus priekšlikumus, norādot uz politiķu pienākumiem.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis savukārt atgriezās pie reformām veselības un izglītības nozarēs, kā arī sarakstam pievienoja jaunus darbus – reformu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības mehānismā, dubulto funkciju „notīrīšanu” ministrijās un ēnu ekonomikas apkarošanas plāna ieviešanu, pusgadā ieviešot sākumdeklarēšanos un papildinot to ar amnestijas piedāvājumu.

Video: Vjačeslavs Dombrovskis, Pēteris Strautiņš, Dainis Gašpuitis, Mārtiņš Bitāns un Mārtiņš Bičevskis definē turpmākajos gados darāmos darbus. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 10.11.2010.)