Subsīdijas un nodokļi – Bičevskis atklāj budžeta piedāvājumu

Šonedēļ valdības ārkārtas sēdē ir plānots sākt diskusijas par 2011. un 2012.gada valsts budžetā īstenojamās fiskālās konsolidācijas pasākumiem. 10.novembra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis pirmoreiz publiski stāstīja par to, kādus konsolidācijas priekšlikumus ministrija ir sagatavojusi un piedāvās valdības locekļiem. Par to, kā konsolidācija jāveic – vai nodokļus drīkst vai nedrīkst celt un vai strukturālās reformas ir nepieciešamas vai neiespējamas –, ekonomistiem gan bija domstarpības. M.Bičevskis apgalvoja, ka FM ies ar „izdevumu pozīciju” un tikai tad, kad būs pilnībā pabeigtas debates par visu konsolidāciju, ko var nodrošināt izdevumu pusē, vērtēs, „vai ir un, ja ir, tad kādi ir” nepieciešami nodokļu pasākumi. M.Bičevskis skaidroja, kāpēc nākamais, uz ko konsolidācija „var mērķēties”, ir subsīdijas dažādās jomās, piemēram, pasažieru pārvadājumos, lauksaimniecībā un kultūrā. Zemāk ir pievienota FM sagatavota prezentācija – M.Bičevskis raidījumā atzina, ka valdībai piedāvātie izdevumu samazinājumu priekšlikumi būs no tur redzamās izglītības zonas un 843 miljonu latu lielās zonas „pārējie izdevumi”. Viņš arī atklāja, ka nodokļu celšanas pirmais priekšlikums ir nekustamā īpašuma nodokļa palielināšana un nākamais ir pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmju korekcija – vai nu pilnībā atceļot samazināto likmi daļai nozaru, vai arī visām to paaugstinot līdz 15%. PVN pamatlikmes paaugstināšanu FM kā scenāriju neliekot. M.Bičevskis arī pavēstīja, ka no apmēram 80 miljoniem, kuru samazināšanu piedāvāja Funkciju izvērtēšanas darba grupa, FM kā reāli ieviešamus pasākumus redz apmēram pusi.

Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns gan iebilda, ka „nodokļus paaugstināt šobrīd būtu diezgan liels neprāts”, un ar Igaunijas un Latvijas salīdzināšanu pamatoja šaubas par to, ka katrs budžeta lats tiek tērēts maksimāli efektīvi. Viņš noraidīja Rīgas Ekonomikas augstskolas docenta Vjačeslava Dombrovska secinājumu, ka nodokļu necelšana nozīmētu sociālā budžeta samazināšanu, un norādīja uz strukturālo reformu nepieciešamību. Taču gan V.Dombrovskis, gan „DnB NORD Banka” ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš norādīja, ka attiecībā uz nākamā gada budžetu mēs vairs „nevaram runāt ne par kādām strukturālām reformām”, tikai par mehānisku konsolidāciju.

Cita būtiska lieta, uz ko V.Dombrovskis norādīja, attiecās jau uz 2012.gada budžeta konsolidācijas plānošanu – viņš uzsvēra, ka 2012.gadā celt nodokļus būs diezgan riskanti, jo tas varētu ietekmēt inflāciju un apdraudēt iespēju iestāties eirozonā. Arī M.Bičevskis piekrita, ka, ja vispār nodokļus ceļ, tad tas ir jādara 2011.gadā.

Video: Mārtiņš Bičevskis, Mārtiņš Bitāns, Vjačeslavs Dombrovskis un Pēteris Strautiņš par to, kā konsolidēt 2011.gada budžetu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 10.11.2010.)

Finanšu ministrijas prezentācija (10.11.2010.)