Silenieks par veselības nozari: ceļu meklēšana nav sākusies

Jaunās valdības deklarācijas veselības jomas sadaļa sākas ar uzstādījumu: „Pārorientēsim veselības aprūpes sistēmu prioritāri uz pacientu interesēm.” Šīs jomas nevalstisko organizāciju pārstāvji 3.novembra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” pauda neizpratni, kā šī pārorientēšana var tikt veikta, ja valdība nav papūlējusies izzināt pacientu intereses, un vai tas nozīmē, ka līdz šim visa sistēma bijusi orientēta nepareizi. Taču koalīcijas politiķi uz jautājumiem nespēja sniegt pārliecinošas atbildes. Onkoloģisko pacientu biedrības „Dzīvības koks” projektu vadītāja Gunita Berķe nesaprata, kā var pārorientēt veselības aprūpi uz pacientu interesēm, neiesaistot pacientus. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Viesturs Silenieks atbildēja ar argumentu, ka „mēs jau visi esam pacienti”, bet pēc aizrādījuma par nevalstiskās organizācijas neiesaistīšanu skaidroja, ka deklarācijā ir „politiskais uzstādījums” un cilvēks vispirms izvēlas mērķi un tad meklē pareizākos ceļus. „Šobrīd ceļu meklēšana vēl nav sākusies,” pavēstīja V.Silenieks. Tas rada jautājumus par valdības gatavību darbam, ja reiz var izstrādāt un apstiprināt deklarāciju, nemaz vēl nemeklējot ceļus mērķu sasniegšanai.

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris savukārt pauda neizpratni par to, vai tiešām līdz šim Latvijā šī sistēma ir bijusi pavisam nepareizi organizēta. V.Silenieks pēc atkārtota jautājuma pauda viedokli, ka iepriekšējie veselības ministri lielu daļu lietu darījuši pareizi, tā arī neradot skaidrību, kāpēc tad sistēma ir jāpārorientē. V.Keris pamatoti norādīja uz starptautisko ekspertu pēdējo gadu laikā veiktajiem vērtējumiem un aicināja politiķus izteikties precīzāk: „Ja ir kaut ko plānots darīt savādāk, tad konkrētāk pateikt, ko un kāpēc.” Jānorāda, ka valdības deklarācijā vispār nav minēti tādi uzstādījumi kā slimnīcu skaits, slimnīcu gultu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, vidējais ārstēšanās ilgums vai tamlīdzīgi, lai gan ekspertu analīzēs šādas kategorijas izmanto.

Politiķi nevarēja sniegt arī atbildi uz to, vai noteiktu jomu realizāciju veselības aprūpē varētu uzticēt nevalstiskajām organizācijām. Artis Stucka (ZZS) solīja, ka konkrētu atbildi varēs iegūt tuvākajā laikā, kad būs izvērtēti nododamie pakalpojumi visās nozarēs.

Video: Gunita Berķe, Viesturs Silenieks, Valdis Keris un Artis Stucka par valdības plānoto rīcību veselības aprūpes jomā. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 03.11.2010.)