Solījumi 2.novembrim – vai ar deklarāciju bez budžeta gana?

Arvien mazāk laika paliek līdz 2.novembrim, kad uz pirmo sēdi jāsanāk jaunievēlētajai Saeimai. Lai gan arī par koalīcijas sastāvu vēl nav pilnas skaidrības, Valdis Dombrovskis („Vienotība”) 20.oktobra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” atklāja tālākos rīcības soļus. Uzstādījums par parastā valdības deklarācijas formāta saglabāšanu gan liek vērtēt, vai pienācīgi ņemta vērā šībrīža konkrētā situācija, savukārt skaidru atbildi par iespējamu sarunu turpināšanu ar „Saskaņas centru” (SC) esošais premjers nesniedza. V.Dombrovskis apgalvoja, ka sarunas ar SC ir „apstādinātas”, jo SC aicināja „Vienotību” atteikties no visiem priekšnosacījumiem sarunu uzsākšanai, kam „Vienotība” nepiekrīt. Taču, tā kā raidījuma laikā jau bija izskanējusi cita pozīcijas interpretācija no SC puses, V.Dombrovskim tika uzdots arī jautājums par scenāriju, kurā SC maina savas liecības, un V.Dombrovskis pateica vien to, ka „tad skatīsimies”. Pagaidām skaidra nav arī apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK dalība koalīcijā. Tās pārstāvis Gaidis Bērziņš atzina, ka „politika ir kompromisu māksla”, bet pirms gaidāmās sēdes nesacīja, kuriem kompromisiem apvienība ir un kuriem nav gatava. Andrejs Klementjevs (SC) savukārt visnotaļ dedzīgi pauda vēlmi koalīcijā tomēr iesaistīties – viņš aicināja zvanīt vai sūtīt īsziņas, apgalvoja, ka apvienība pirmoreiz „nopietni” grib iziet no opozīcijas un, ja ar kādu vienošanās pantu ir problēmas, viņi esot gatavi „atrast to kompromisu, lai būtu visiem viegli”.

Iezīmējot turpmākos iespējamās valdības veidošanas soļus, V.Dombrovskis skaidroja, kādā veidā notiks atbildības sfēru sadale starp politiskajiem spēkiem un kā valdības deklarācijas tapšanā iesaistīsies ministru amata kandidāti un „iespēju robežās” tiks iekļauti nevalstiskā sektora ieteikumi. Taču viņš pavēstīja, ka uz 2.novembri koalīcija valdības deklarācijas projektu piedāvās „tādā dokumenta formātā, kā valdības deklarāciju parasti ir pieņemts izstrādāt”, ka tur būs uzstādījums par valsts attīstību četros gados, bet nebūs skaidrības un detaļu par 2011.gada budžetu. Atklāts paliek jautājums, vai, ņemot vērā uzticības un ekonomisko krīzi un paredzamo budžeta konsolidāciju, kas būs jāveic ļoti ātrā tempā, sabiedrībai šobrīd nav nepieciešama valdības deklarācija ar būtiski citādu saturu.

Video: Valdis Dombrovskis, Gaidis Bērziņš un Andrejs Klementjevs par to, kas notiks turpmāk ar koalīcijas veidošanu, ministru izvēli un valdības deklarācijas tapšanu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 20.10.2010.)