„Saskaņas centrs” un „Visu Latvijai!”: vai tās ir kļūdas?

Politikas eksperti un sabiedrības pārstāvji, kam ir ļoti atšķirīga nostāja pret „Saskaņas centru” (SC) un apvienību „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), 13.oktobra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” argumentēja savas iebildes pret apvienību iekļaušanu valdībā un centās iezīmēt riskus, ar ko tas valstij varētu draudēt – sākot no problēmām ārpolitikā, beidzot pat ar politiskiem bēgļiem no Latvijas. „Vītolu fonda” padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols minēja ekonomiskās jomas SC priekšlikumus, kas viņam ir nepieņemami, taču vairums iebilžu pret SC gan bija ar ekonomiku nesaistītas. Kinorežisorrs Andis Mizišs sacīja, ka SC „promaskaviskās noskaņas nāk ārā”, salīdzinot to ar īlenu maisā, atgādināja arī frāzi par Biškeku un apgalvoja, ka pašreiz SC ir vienīgā partija, kur skaidri nojaušams, ka zem viņu nākšanas pie varas slēpjas kaut kas vairāk par sociālām, ekonomiskām rūpēm vai saskaņas radīšanu, proti, tur slēpjas varas kā sistēmas maiņa. A.Mizišs atzina, ka viņu biedē tas, vai vienā brīdī nesāksies politiskie bēgļi no Latvijas. Taču LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks iebilda, ka pirms pieciem gadiem SC „izleca” kā izteikti draudzīgs Krievijai, bet tagad visas partijas grib pragmatiskas attiecības ar Krieviju un SC īpaši neizceļas.

Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova neredzēja iemeslu pārmetumiem par to, ka SC ir līgums ar Kremļa valdošo partiju, un arī politikas centra 'EiroCivitas' direktors Viktors Makarovs aicināja šo līgumu izmantot Latvijas interesēs. Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits pauda viedokli, ka bailes pieņemt SC patiesībā ir saistītas ar to, ka būs jādala „lāčāda”, SC var arī neizgāzties un ka tādējādi būtu sperts liels solis etnisko debašu izbeigšanai, kas politiķiem varētu nemaz nebūt izdevīgi. Tiesa gan, N.Muižnieks aizrādīja, ka arī tad, ja SC būs valdībā, viņus „nelaidīs tuvumā” pie ārlietu un drošības jautājumu kārtošanas, jo arī Rietumu partneriem ir bažas par to, vai viņiem var uzticēties. Dalībniekiem arī izraisījās domu apmaiņas par to, vai SC ir kļūda, vai arī tā ir Latvijas politiskās elites kļūda, un par to, vai Krievijas karodziņi pie mašīnām liecina par pilsoņu lojalitātes trūkumu un kas pie tiem vainīgs.

N.Muižnieks arī pavēstīja, ka viņš negribētu būt ārlietu ministrs, kam jāaizstāv VL-TB/LNNK un jāskaidro citiem, kāpēc viņi ir valdībā. Viņš šo pozīciju pamatoja ar „Visu Latvijai!” iepriekšējām darbībām, tai skaitā lāpu gājienu, kas „jebkuram cilvēkam Rietumos” asociējas tikai ar nacismu. V.Vītols uzsvēra, ka tagad šai politiskajā spēkā redz nopietnus, jaunus cilvēkus ar labiem nodomiem, par ko izpelnījās LU Politikas nodaļas docenta Ivara Ijaba norādi, ka viņi kā Latvijai nozīmīgus svētkus svin laiku, kad „tika iznīcināta demokrātija Latvijā”.

Video: Vilis Vītols, Andis Mizišs, Nils Muižnieks, Ivars Ijabs, Jeļena Matjakubova, Didzis Šmits un Viktors Makarovs – pārmetumi un pretargumenti par iespējamajiem riskiem, iesaistot valdībā „Saskaņas centru” un „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 13.10.2010.)