Godīgāka politika – kas ir kritēriji un kur ir „garants”?

13.oktobra publisko debašu „Kas notiek Latvijā?” dalībnieki atklāja savas versijas par to, kā iegūt godīgāku valdību un politiku. Taču visas izteiktās domas viņi savstarpēji apšaubīja – ja kāds risinājumu saredzēja konkrētā koalīcijas modelī, cits to redzēja atšķirīgā; ja kāds apšaubīja iespēju noteikt kritērijus, cits tos sauca; ja kāds pozitīvi novērtēja personas rīcību, cits saskatīja iemeslu par to „mazlietiņ padomāt”. „Vītolu fonda” padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols apgalvoja, ka vienīgais veids, kā šodien var pastāvēt latviska valdība, kura būtu arī „ļoti godīga visumā, varbūt ar kādiem sīkiem izņēmumiem”, ir trīs esošo koalīcijas partiju valdība. Viņš aizstāvēja Zaļo un Zemnieku savienības nosaukto premjera amata kandidātu Aivaru Lembergu, bet apvienības „Par Labu Latviju!” neveiksmi vēlēšanās galvenokārt saistīja tieši ar negodīgu rīcību daudzos gadījumos. Taču uz norādi par identisku vēlētāju novērtējumu šai apvienībai un „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pēc vietām Saeimā V.Vītols atbildēja ar argumentu par naudas summām, kas tika izdotas par reklāmu. Politikas centra 'EiroCivitas' direktors Viktors Makarovs savukārt aizrādīja, ka Latvija ir ļoti daudzveidīga, ko mēs vairs nevaram mainīt, un izteica atšķirīgu viedokli, ka lielāka godīguma panākšanai labākais būtu „kopā pie tā strādāt”, arī akceptējot tos cilvēkus, kas nav etniski latvieši.

Bet Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova nesaprata, kādi ir kritēriji un kurš var novērtēt partiju godīgumu, saistot to ar pilnīgu subjektivitāti. LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks tam nepiekrita un kā iespējamus kritērijus minēja gan partiju ilgstošu tiesāšanos ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, gan slēpto reklāmu analīzi.

Kinorežisors Andis Mizišs savukārt esošo premjeru Valdi Dombrovski raksturoja kā „godīguma garantu” un atzina, ka ir vēl pietiekami naivs, lai noticētu tam, ka ministru un citu amatu sadale varētu notikt nevis pēc etniskā vai „kabatas” principa, bet pēc prasmēm. Bet LU Politikas nodaļas docents Ivars Ijabs aizrādīja, ka perspektīva turpināt celt tiesisku, demokrātisku Latviju „kopā ar vienu zināmu džentlmeni no Ventspils”, tā vietā atsakoties no daudzām citām koalīciju iespējām, varētu likt „mazlietiņ padomāt”.

Video: Vilis Vītols, Viktors Makarovs, Jeļena Matjakubova, Nils Muižnieks, Andis Mizišs un Ivars Ijabs par godīgāku valdību. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 13.10.2010.)