Ko ar ģenerālprokurora kandidātu Kalnmeieru darīs Saeima?

Iepriekš apstiprināšanai ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu bija izvirzīts Jānis Maizītis, taču Saeima, vārdos solot atbalstīt, viņa kandidatūru aizklātā balsojumā tomēr noraidīja, izraisot plašu publisku rezonansi. Šonedēļ Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs paziņoja par lēmumu Saeimai apstiprināšanai ģenerālprokurora amatā virzīt prokuroru Ēriku Kalnmeieru. Pozīcijas un opozīcijas deputāti 16.jūnija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” skaidroja, pēc kādiem argumentiem izvērtēs šo kandidatūru, kāda būs procedūra un vai ir iegūtas jebkādas mācības no notikušā. „Jaunā laika” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Solvita Āboltiņa pauda aizdomas par kandidāta izvēlēšanas procesu, minot gan saņemtu īsziņu, gan zināmus stāstus par to, kādā veidā balsis tika nodrošinātas bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam Aleksejam Loskutovam un citām amatpersonām, kam bijis jāiziet „politiskais siets”. Par pašu Ē.Kalnmeiera kandidatūru S.Āboltiņa sacījās gaidām vērtējumu no tiesu varas puses un no ekspertiem, solot viņu arī iztaujāt.

Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis sacīja, ka „mēs neesam viņu neviens Saeimā redzējuši” un kaut ko spriest varēs tikai pēc tam, kad būs dzirdēts kandidāts un eksperti. Daudz jautājumu uzdot solījās arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (Zaļo un Zemnieku savienība), kurš uzsvēra, ka arī no I.Bičkoviča jābūt argumentācijai, kāpēc tiek nominēts tieši šis kandidāts.

„Pilsoniskās savienības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Ilma Čepāne savukārt izteica vērtējumu par pašu Ē.Kalnmeieru – ka, apgrozoties juristu aprindās, viņa „neko sliktu nevar teikt par šo kandidātu”. I.Čepāne pat skaidroja, kāpēc Ē.Kalnmeieru apbrīno, izpelnīdamās „Saskaņas centra” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Valērija Agešina kritiku par kļūdu atkārtošanu. Viņš pats, līdzīgi citiem, solīja aicināt kandidātu uz frakcijas sēdi un iztaujāt.

„LPP/LC” Saeimas frakcijas deputāte Karina Pētersone savukārt pauda cerību, ka šajā reizē vairāk argumentu būs no juristiem un to būs vairāk pirms nekā pēc lēmuma pieņemšanas. „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Juris Sokolovskis stāstīja, pēc kādiem trim kritērijiem Ē.Kalnmeieru vērtēs, bet „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats vien atteica, ka jāstrādā Saeimas komisijām.

Kopš skaļā balsojuma pret J.Maizīti balsošanas procedūra nav izmainīta. I.Čepāne un S.Āboltiņa arvien pauda uzskatu, ka vajadzētu atklātu balsošanu, bet šādu iespēju novērtēja kā bezderīgu.

Video: Gundars Daudze, Solvita Āboltiņa, Māris Kučinskis, Ilma Čepāne, Valērijs Agešins, Karina Pētersone, Juris Sokolovskis un Māris Grīnblats par ģenerālprokurora amata kandidātu Ēriku Kalnmeieru. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 16.06.2010.)