Vai Rugāte tiešraidē meloja?

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas darba kārtībā ir „Jaunā laika” (JL) deputāta Ainara Latkovska iesniegums saistībā ar Tautas partijas (TP) deputātes Antas Rugātes teikto 19.maija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā” (KNL) saistībā ar atalgojumu publiskošanu valsts iestādēs. Piedāvājam informācijas pirmavotu – strīdīgās KNL debašu epizodes, diskutējot par balsojumu Saeimā par algu atklātumu, kas pēc raidījuma izraisīja publisko rezonansi un politisko oponentu pretreakciju. Konflikts saistās ar likumprojektu „Grozījums Valsts pārvaldes iekārtas likumā”, par ko Saeima trešajā lasījumā lēma 13.maija sēdē. „Pilsoniskās Savienības” deputāts Kārlis Šadurskis bija iesniedzis priekšlikumu, kas paredzēja, ka „iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājas lapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi”. Saeimas sēdē par šo priekšlikumu bija 52 deputāti, bet pret bija 16 deputāti, to skaitā A.Rugāte un citi TP frakcijas biedri.

Vēlāk, kad notika balsojums nevis par atsevišķiem priekšlikumiem, bet jau par visa likumprojekta pieņemšanu kopumā, „par” balsotāju skaits jau bija 89, un šajā balsojumā likumprojektu atbalstīja arī TP frakcija, tai skaitā A.Rugāte.

KNL debatēs gan JL iekšlietu ministre Linda Mūrniece, gan Neo atbalsta akcijas iniciators Armands Leimanis pārmeta A.Rugātei, ka viņa vārdos atbalsta algu publiskošanu, bet Saeimā balsoja pret likumprojektu, tādējādi rīkojoties divkosīgi un cenšoties „uzlēkt uz sabiedrības noskaņojuma vilciena”. Pati deputāte apgalvoja, ka tā nav taisnība un „nebūs tā, kā jūs sakāt”.

Formāli L.Mūrnieces un A.Leimaņa pārmetumi A.Rugātei nebija precīzi, jo visu likumprojektu viņa atbalstīja. Tai pat laikā attiecībā uz konkrēto priekšlikumu par atalgojumu publiskošanu A.Rugāte patiešām bijusi pret, un atbilde, noliedzot šo faktu, bija nepatiesa. Neatkarīgi no tā, vai šāds balsojums tika veikts nejauši jeb neiedziļinoties vai apzināti.

Saeimas deputātu ētikas kodekss nosaka, ka „deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību (runām, balsojumiem u.c.)”, „balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju” un „atzīst savas kļūdas un cenšas labot tās”.

Video: Anta Rugāte, Linda Mūrniece un Armands Leimanis par balsojumu Saeimā. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 19.05.2010.)

Saeimas 13.maija sēdes stenogramma

Balsojums par Kārļa Šadurska priekšlikumu

Balsojums par visu likumprojektu