Vai ekonomikas krituma zemākais punkts ir sasniegts?

Pēc tam, kad Centrālā statistikas pārvalde publiskoja pozitīvos iekšzemes kopprodukta ātrā novērtējuma datus par šī gada 1.ceturksni, ekonomikas eksperti 12.maija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” analizēja tos un izteica novērtējumu gan pašreizējam Latvijas ekonomikas stāvoklim, gan attīstības scenārijiem. Taču ekonomisti nebija vienisprātis ne par to, vai bedres „dibens” noteikti ir jau garām, ne arī par to, cik strauji un kā gaidāms ekonomikas pieaugums.

„SEB bankas” padomnieks ekonomikas jautājumos Andris Vilks, kurš vienlaikus ir arī premjera ārštata padomnieks, argumentēja, ka ir piepildījies V veida scenārijs un arī šī gada turpmākajos ceturkšņos gaidāmi aizvien labāki rādītāji. Vaicāts par to, kādā līmenī ekonomika būs atgriezusies 2011.gada beigās, viņš minēja 2006.gada beigas un 2007.gada sākumu.

Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra direktors Alfs Vanags savukārt pauda viedokli, ka 1.ceturkšņa cipari „nav īpaši labi”. Viņš skaidroja, kā attīstība būs atkarīga no tā, kas notiks pasaulē un Eiropā, un viņš nebija gatavs apgalvot, ka ekonomikas krituma vairs nebūs. Tāpat A.Vanags uzsvēra, ka „vienkārši nav pamata” prognozēt, ka izaugsme atjaunosies.

Ekonomists Uldis Osis, kas ir arī viens no kustības „Par labu Latviju!” izveides iniciatoriem, piekrita ekonomikas šībrīža stabilizācijai, bet saistīja to tikai ar Eiropas Savienības ekonomikas stabilizāciju. Viņš uzsvēra tās un Ziemeļamerikas attīstības atkarību no Ķīnas un Indijas un izteica versiju, ka ekonomikas kritums Latvijā šobrīd ir beidzies, bet „pastāv ļoti lieli riski” tuvākajā gadā vai divos gados.

„Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks arī piekrita, ka „mucas dibens” ir sasniegts, bet neredzēja pamatu V veida scenārijam. M.Kazāks prognozēja, ka atgriezties pirmskrīzes līmenī labākajā gadījumā varēsim pēc pieciem gadiem, bet šobrīd riskējam ar to, ka neturpināsim reformas, kam var sekot periods ar samērā lēnu izaugsmi.

Latvijas Bankas prezidenta padomnieks Uldis Rutkaste arī nepiekrita V scenārijam, tā vietā runājot par „kvadrātsaknes spoguļattēlu”. Viņš skaidroja, kāpēc uzrāviens varētu būt lielāks tikai īstermiņā. U.Rutkastes vērtējumā zemākais punkts ir sasniegts, bet plusos ekonomika būs tikai 2011.gadā, un arī tie nebūs lieli, turklāt būs atkarīgi no tā, vai būs atbilstoša politika.

Savukārt „Prudentia” partneris Ģirts Rungainis skaidroja, kāpēc iemeslu, lai ekonomika strauji atlabtu, nav. Viņš piekrita „dibena” sasniegšanai, bet turpmāk prognozēja nevis V veida, bet L veida scenāriju.

Video: Andris Vilks, Alfs Vanags, Uldis Osis, Mārtiņš Kazāks, Uldis Rutkaste un Ģirts Rungainis par to, vai Latvijas ekonomikas zemākais punkts ir sasniegts un kāda gaidāma tās attīstība. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 12.05.2010.)