Ministru vakances augsta bezdarba apstākļos

Ministru „cena” priekšvēlēšanu laika mazākuma valdībā, partiju intereses, nosacījumi un piedāvājumi, partiju un premjera kritēriji jaunu ministru izvēlē, potenciālo ministru potenciālie darba uzdevumi līdz valdības darba noslēgumam pēc vēlēšanām – tā ir tematika šīsnedēļas debatēm „Kas notiek Latvijā?”.
   Fakts, ka jau krietni vairāk nekā mēnesi valdībā iztrūkst gandrīz trešdaļa ministru, turklāt vismaz pāris gadījumos – īpaši būtiskās nozarēs, uzskatāmi apliecina Dombrovska mazākuma valdības problemātiku, gan iekšējo peripetiju, gan ārēju faktoru kontekstā. Virsrakstā minētais bezdarbs, protams, ir tikai ironija, tomēr, kā zināms, katrā jokā ir daļa joka, un situācijā, kad tiek pieļauti gan partiju, gan bezpartejiski kandidāti, uzskatāmi redzams, ka „rezervistu soliņš” ir ļoti īss.

   Lai gan politiķu sarunas ir garas, pamaz, maigi sakot, ir argumentācijas, par saturu jeb darba uzdevumiem un kritērijiem. Piemēram, ja Aivis Ronis runā par plaša Saeimas atbalsta nepieciešamību, kādi būs viņa pārstāvētās ārpolitikas akcenti jautājumos, kur Saeimā domas dalās, piemēram, imigrācijas likuma grozījumu daudzināšanā aiz Latvijas robežām.

   Vai arī, kādas  reformas būtu vai nebūtu jāturpina veselības nozarē, un ciktāl Antras Saknes nevirzīšana balsojumam Saeimā vismaz šoceturtdien saistās ar šiem vai citiem kritērijiem. Un vai vispār ir kādi vienoti valstiski kritēriji piemēram, par Gaidi Bērziņu, Ilmu Čepāni, Alekseju Loskutovu vai vēl citiem tieslietu ministra kandidātiem.

   Vai arī  par Vitauta Staņas kandidatūru citam postenim, kas, protams, pirmkārt ir jautājums par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas tuvāko nākotni.

   Arī versijas par vienas vai otras ministrijas palikšanu bez parlamentā apstiprināta ministra arvien nav fiksētas, bet tas notiek situācijā, kad valdībai gan nākamā gada budžeta veidošanā, gan citos jautājumos ir darbu bez gala, un laiks arī šajā gadījumā maksā naudu.

   Visi šie ir jautājumi šīsnedēļas debatēm televīzijas studijā, kurās piedalīties aicināts Ministru prezidents, ministrus virzošo, atbalstošo vai noraidošo partiju līderi gan no koalīcijas, gan opozīcijas.