Politiķi par tēriņu un reklāmas ierobežojumiem: kāpēc ne?

Politiķi un eksperti 3.februāra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” sprieda par to, vai un kā līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām ir nepieciešams samazināt priekšvēlēšanu tēriņu limitus. Lai gan opozīcijas politiķis apgalvoja, ka kaut ko mainīt ir par vēlu un „valdošā koalīcija nevienosies savā starpā nekad”, arī lielākās Saeimas frakcijas vadītāja pieļāva limitu samazināšanu, dodot cerības, ka koalīcija tomēr varētu vienoties.

KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos Alvis Vilks norādīja – ja saglabāsies līdzšinējie tēriņu „griesti”, partijām nemaz nebūs „sevišķi lielas vajadzības” pārkāpt likumu. Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāts Mārtiņš Roze apgalvoja, ka savienība arvien atbalstītu reklāmu likvidēšanu, bet šaubījās par vairākuma atbalstu šai iecerei. Partijas „Jaunais laiks” Saeimas frakcijas deputāts Ainārs Latkovskis savukārt pauda viedokli, ka limits no apmēram 570 tūkstošiem latu ir jāsamazina līdz apmēram 280 tūkstošiem latu, kas būtu „pietiekami milzīga summa”, turklāt arī ziedojumu limitu vienai personai vajadzētu samazināt līdz diviem, trim tūkstošiem. Sabiedriskās politikas centra „Providus” pētniece Iveta Kažoka aicināja paskatīties, cik partijas var reāli godīgā ceļā savākt naudu, un par samērīgu apjomu nosauca līdzīgu tēriņu ierobežojumu limitu – starp 200 un 300 tūkstošiem latu. Turklāt arī Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece apgalvoja, ka „par limitiem mēs varam runāt un, ja var vienoties, kāpēc ne?” Viņa gan kritizēja to, ka līdz šim ne visi priekšvēlēšanu izdevumi visām partijām tika uzskaitīti, bet A.Vilks akmeni iemeta atpakaļ politiķu dārziņā.

Politisko organizāciju apvienības „Saskaņas centrs” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins pauda uzskatu, ka šobrīd kaut ko mainīt ir par vēlu, taču A.Vilks tam nepiekrita un atgādināja, ka iepriekšējās vēlēšanās likuma grozījumi stājās spēkā tajā brīdī, kad aģitācijas periods bija jau sācies. Viņš izmaiņu iespējamību reducēja uz politiskās gribas esamību. A.Latkovskis sākotnēji apgalvoja, ka uz nākamo pirmdienu būs sagatavots nevis projekts ar visām partijas atbalstītajām regulējuma izmaiņām, bet konceptuāls piedāvājums koalīcijai, savukārt vēlāk viņš jau solīja, ka nedēļas laikā projekts būs gatavs.


Video: Alvis Vilks, Mārtiņš Roze, Ainārs Latkovskis, Valērijs Agešins, Iveta Kažoka un Vineta Muižniece par priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumiem. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 03.02.2010.)